Isparta'da elmalar dalında satılıyor

Türkiye'deki üretimin yüzde 22'sini karşılayan Isparta'da üretilen elmalar, dalından inmeden satılıyor.

GİRİŞ 02.10.2012 12:06 GÜNCELLEME 02.10.2012 12:36

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sıddık İpek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin elma üretiminde Çin ve ABD'den sonra üçüncü sırada yer aldığını, Isparta'nın da Türkiye'deki elma üretiminin yüzde 22'sini karşıladığını belirtti.

En fazla üretimin Eğirdir ve Gelendost ilçelerinde yapıldığını bildiren İpek, ''Isparta'daki elma bahçeleri 210 bin dekarı buluyor. 25 bin kişinin geçim kaynağını elma oluşturuyor, bu nedenle elma yöre halkımız açısından oldukça değerli. İlimizin elmasına oldukça rağbet gösteriliyor. Daha hasat edilmeden anlaşmalar yapılıyor'' dedi.

Bu yıl fiyatların üreticiler açısından sevindirici olduğunu dile getiren İpek, elmanın geçen yıl Isparta ekonomisine 357 milyon lira girdi sağladığını, bu yıl ise daha fazla bir rakam beklediklerini vurguladı.

-Rekolte artacak-

Sıddık İpek, 2012 yılı elma hasadının başladığını, geçen yıla oranla bu sezon elma rekoltesinde artış beklediklerini kaydetti. 2011 yılında bin 314 ton elma ihraç edildiğini ifade eden İpek, elmaların genellikle Ortadoğu ülkelerine gönderildiğini söyledi. İpek, elmaların yaklaşık 180 bin tonunun ise meyve suyu olarak değerlendirildiğini anlattı.

Soğuk hava depoları sayesinde elmanın 12 ay boyunca muhafaza edilebildiğini ve istenildiği zaman satışa sunulabildiğini dile getiren İpek, şunları söyledi:

''Soğuk hava deposu kapasitesi bakımından Türkiye'de İstanbul'dan sonra ikinci sıradayız. 93 soğuk hava depomuz var. İlimizde üretilen elmanın yüzde 60'ını muhafaza edecek depoya sahibiz. Geçen yıl 93 soğuk hava depomuzda 363 bin ton elma muhafaza ettik. Bu nedenle üreticilerimiz elmayı sadece üretim aşamasında değil, 12 ay boyunca satabiliyorlar. Bu da elmanın değerini artırıyor.''

Isparta'nın Türkiye'nin meyve bahçesi olduğunu kaydeden İpek, elmanın yanı sıra kiraz, kayısı ve şeftali üretimlerinin de yapılabildiğini, bu meyvelerin de Isparta ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlandığını vurguladı.

-''Kara lekeye geçit vermedik''-

Sıddık İpek, tarım kenti Isparta'da 25 erken uyarı sistemi bulunduğunu belirterek, bu sistemler sayesinde bölgelerde elde edilen bilgilerin merkezde toplandığını, bu bilgiler ışığında çiftçilerin ilaçlama, sulama, gübreleme gibi konularda uyarıldığını bildirdi.

Özellikle elmanın en büyük düşmanı olarak nitelendirilen ''kara lekeye'' karşı bu yıl büyük başarı elde edildiğini vurgulayan İpek, ''Bizim tavsiyelerimize uyan çiftçiler bu yıl herhangi bir hastalık ya da zararlı ile karşılaşmadı. Bu yıl elmada kara leke hastalığı görülmedi'' dedi.

-Eğirdir'de elma hasadı başladı-

Toplam 210 bin dekarlık alanda toplanan elmalardan iri olanları pazara sunulurken, küçük olanları meyve suyu fabrikalarına satılıyor. Isparta'da yaklaşık 25 bin kişinin gelir kaynağı olan elma, bu yıl dalında satılıyor.

Isparta'da en çok elma üretimi yapılan ilçelerden Eğirdir'de üreticiler, topladıkları elmaları sınıflara ayırdıktan sonra firmalara ve ilçede bulunan soğuk hava depolarına gönderiyor.

Yaklaşık 30 dönüm bahçesinde elma üretimi yaptığını belirten Ömer Şengöl, bu yıl elmada kara leke hastalığının görülmediğini, kalite ve verimin yüksek olduğunu söyledi. Fiyatların geçen yılki fiyatlarla aynı oranda seyrettiğini belirten Şengöl, ''dev'' olarak belirtilen en büyük elmaların, 90 kuruş ile 1.20 lira arasında alıcı bulduğunu sözlerine ekledi.

Isparta'da elmalar ağaçta satılıyor
GALERİYE GİT
KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL