Şeker pancarından pekmez yaptılar

Türkiye’de ilk defa Konya’da yapılan şeker pancarından pekmez üretimine Muş’ta da başlandı.

GİRİŞ 12.12.2011 17:05 GÜNCELLEME 12.12.2011 17:05

Muş Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, şeker pancarından pekmez üretildi.

 Bu yıl deneme üretimi yapılan pekmezin, 2012 yılında daha da yaygınlaşacağı belirtildi. Merkeze bağlı Çöğürlü köyüne giden Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik ekipleri, çiftçi kadınlara şeker pancarından pekmez yapmayı öğretti. Yaklaşık 8 saat süren çalışmanın ardından yapılan pekmezi kadınlara tattıran Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü'nde görevli teknik eleman Kadriye Manap, üretimin çok kolay olduğunu söyledi. Şeker pancarından pekmez üretiminin fazla masrafı olmadığını ifade eden Kadriye Manap, tek ihtiyacın yakacak ve zaman olduğunu kaydetti.

Muş’ta bol miktarda üretimi yapılan şeker pancarının tamamının çiftçiler tarafından Muş Şeker Fabrikası'na teslim edilerek şeker üretimi için değerlendirildiğini belirten Manap, “Alternatif olmadığı için çiftçi şeker pancarını değerlendiremiyor. Biz bir ilki gerçekleştirerek şeker pancarından ilk defa pekmez ürettik. Çöğürlü köyünde sonuç demonstrasyonu yaptık ve olumlu sonuç aldık. Amacımız çiftçimize alternatif gelir sağlayacak bir ürün olarak ilerleyen yıllarda şeker pancarı pekmezini Muş geneline yaygınlaştırmaktır.” dedi.

Çiftçi kadınlara şeker pancarından pekmez yapmanın nasıl gerçekleştirildiği hakkında bilgi veren Manap şöyle konuştu: “Pancar yıkanarak üzerindeki topraktan arındırılır. Temizlenen pancarlar önce soyulur, kıyma makinesi ile kıyılır. Makine yoksa ince ince doğranır. Dilimlerin ince olması kaynatma işlemini kolaylaştırmaktadır. Kıyılan pancarlar kazanlara doldurulur ve üzerini örtecek miktarda su ilave edilerek haşlama işlemine başlanır. Haşlama işlemine en az dört saat devam edilir. Daha sonra kazanlar çuvallara boşaltılır ve süzülen şıra yayvan kazanlara alınarak pekmez kıvamını alıncaya kadar kaynatılır. Pancardan pekmez yapımında pekmez toprağı kullanılmaz. Yaklaşık 50 kilogram şeker pancarından 12-13 kilogram civarında pekmez elde edilir.”

Çöğürlü köyünden çiftçi Canan Özmen ise ilk defa pekmez yaptıklarını ifade ederek; “Müdürlük bize şeker pancarından pekmez yapılacağını söyledi. Ben de köydeki kadınları topladım ve pekmez üretiminin nasıl yapılacağını öğrendik. İlk defa şeker pancarından pekmez yapıldığını gördüm. Pekmezin tadı çok güzel. İnşallah bundan sonra pekmez üretimine başlarız.” diye konuştu.

 

Şeker pancarından pekmez yaptılar
GALERİYE GİT
KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 6
  • cemal aydın 12 yıl önce Şikayet Et
    ...... ............ pancar pekmezinin meşe ağacından ateşi yakılarak kaynatılanı makpuldur bilginize sunarım
    Cevapla
  • ahmet bizahmet 12 yıl önce Şikayet Et
    günaydın!. pancar pekmezinin amasya'da fabrikası var. ama galiba iyi tanıtım yapamamışlar ki ilk diye haberler çıkabiliyor.
    Cevapla
  • erdal 12 yıl önce Şikayet Et
    kastamonu. ilk mii ?????????? ben kastamonuluyum kendimi bildim bileli var.. :)))))
    Cevapla
  • f.bolat 12 yıl önce Şikayet Et
    iyiki yeni bulmuşlar. o pekmezi ninemin ninesinin ninesi yapardı.
    Cevapla
  • Hüseyin Altundaş 12 yıl önce Şikayet Et
    İlk mi(!). Yanıltıcı bir haber.İlk falan değil.Bizim köyde çok çok eskilerden beri şeker pancarından pekmez yapılır.Hatta şu anda bile her sabah şeker pancarı pekmezi yerim.Amasya'da senelerdir yapılır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle