Narenciye festivali gösterilerle sona erdi

Mersin’de bu yıl ikincisi gerçekleştirilen ve renkli gösterilere sahne olan narenciye festivali sona erdi.

Narenciye festivali gösterilerle sona erdi
Narenciye festivali gösterilerle sona erdi
GİRİŞ 21.11.2011 11:00 GÜNCELLEME 21.11.2011 11:00

Festivalin ikinci gününde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ziraat Odaları Birliği ve Mersin Ticaret Borsası işbirliğiyle düzenlenen Çiftçi Eğitim Programına katılan üreticilere sertifikaları verildi.

Sertifika töreninde konuşan Ticaret Borsası Başkanı ve Festival İcra Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin’in narenciye alanında hedeflediği seviyeye gelebilmesi için üç önemli öneride bulundu.

Öncelikle narenciye tüketiminin artırılması gerektiğini belirten Özdemir, bu konuda Milli Eğitim Bakanlığının da desteğiyle narenciye tüketim alışkanlığının ilköğretim düzeyinden itibaren kazandırılması gerektiğini söyledi.

Özdemir, “Çünkü çocuklarımızın çoğu narenciye tüketmiyor, narenciye suyu içmiyorlar. Ayrıca Mersin Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kentin belirli yerlerinde küçük narenciye büfeleri açılabilir. Veya bir narenciye ürünü büfesi açmak isteyen girişimciler teşvik edilebilir. Örneğin en azından bir yıllığına yer kirası alınmayabilir. Ben bunu İl Genel Meclisinde dile getireceğim. Ancak narenciye tüketiminin halkımız arasında da yaygınlaşması gerekiyor. Mersin’de yaşayanlar, evlerine gelen misafirlerine çay veya kahve yerine narenciye suyu ikram etmesi gerekiyor” diye konuştu.

Daha sonra konuşan Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, Mersin’in narenciye özelinde tarımda hedeflediği noktaya ulaşması için festivalin büyüyerek ve yaygınlaşarak devam etmesi gerektiğini söyledi. Sertifika törenin önemli ve hayati bir çalışmanın bir sonucu olduğunu dile getiren Gökçel, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türküye Ziraat Odaları Birliğinin ortaklaşa düzenlediği bu eğitim çalışması Türkiye’de tarımın bilimsel temelde kalkınmasını hedeflemektedir. Çünkü Ekonomi artık küresel bir yapıya kavuşmuş ve bu yapıda rekabet oldukça güç halinde gelmiştir. Gelişmelere ayak uydurabilenler, kendini geliştirip yenileyenler kalkınmış, geleneksel yöntemlere bağlı kalanlar ise hüsrana uğramıştır. Bu gerçeklerden hareketle Türkiye için önemli sektörlerden biri olan tarımın üretici düzeyde de bilgiye, bilime dayalı kalkınması büyük önem taşımaktadır ” şeklinde konuştu.

Sertifika törenin ardında kortej geçişi yapıldı. Yapılan kortej geçişi sırasında yabancı dans grupları sundukları kısa gösterilerle vatandaşlardan alkış aldı. Havanın güneşli olmasını fırsat bilen vatandaşlar, Adnan Menderes Bulvarı üzerinde bulunan Galatasaray Meydanında ve Kız Kalesinde yabancı dans gruplarının ve Mersin Üniversitesi bünyesinde yer alan dans gruplarının gün boyu gerçekleştirdikleri etkinlikleri izledi. Kızkalesi Alanı, Side Sütunları, Galatasaray Meydanı, Hitit Kabartmaları, Truva Kabartmaları, Uzuncaburç Sütunları, Saat Kulesi ve İskele bölgelerinde 70 ton narenciye ürünüyle süslenen alanlarda açılan stantları ziyaret edenler, süslemelerin önünde fotoğraf çektirdi.

Festivalin akşam saatlerinde ise Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerince hazırlanan narenciye temalı defile gerçekleştirildi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği defilede, sarı, turuncu ve yeşil renklerin hâkim olduğu sıra dışı özel kostümler sergilendi.

Festival gecenin ilerleyen saatlerinde Gana ve Gine dans gruplarının sundukları yöresel ve sıra dışı gösterilerle son buldu. Öte yandan süslemede kullanılan 70 ton narenciyenin değerlendirilmek amacıyla meyve suyu fabrikalarına gönderileceği bildirildi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL