Ülkelerin yemek kültürüne göre tencere

Türkiye'nin metal mutfak eşya üretiminin yüzde 70'ni karşılayan Kahramanmaraş'ta her ülkenin yemek kültürü ve isteğine göre üretim yapılıyor.

Ülkelerin yemek kültürüne göre tencere
Ülkelerin yemek kültürüne göre tencere
GİRİŞ 20.10.2011 12:09 GÜNCELLEME 20.10.2011 12:09

Türkiye'nin metal mutfak eşya üretiminin yüzde 70'ni karşılayan Kahramanmaraş, 60 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

Son yıllarda tasarıma büyük önem veren Kahramanmaraşlı firmalar her ülkenin yemek kültürüne göre üretim yapabiliyor.

Kahramanmaraş'la özdeşleşen metal mutfak eşya sektörünün geçmişi, yaklaşık 100 yıl önce başlayan bakırcılık sanatına dayanıyor. Tarihi Kapalı Çarşı'da bakırcılık yapan ustaların torunları bugün kurdukları tesislerde günümüz şartlarına uygun çelik tencere üretimi gerçekleştiriyor.

Bakırcılığın ardından alüminyum kaplar üretmeye başlayan Kahramanmaraşlı ustalar teknolojinin devreye girmesiyle yavaş yavaş modern tesislerde paslanmazdan mutfak pişirme grubu üretimine başladı.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Gülkesen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin metal mutfak eşya sektöründe lider durumda olduğunu söyledi.

1980'li yıllardan sonra sektörün yavaş yavaş gelişmeye başladığını anlatan Gülkesen, ''Bu sektörde şu anda 120 firmamız üretim yapıyor. Bir çoğu yeni yatırımlarını devreye almanın düşüncesi içerisinde. Geçmişte bakır ustalarının torunları bugün dünyanın 60 ülkesine çelik tencere ihracatı yapıyor. Geldiğimiz noktada kendimizi asla yeterli görmüyoruz. Gelecekte bu sektörün lokomotifi olmaya devam edeceğiz'' dedi.

Rusya'dan Güney Afrika'ya, Brezilya'dan Uzakdoğu'ya kadar birçok ülkede Kahramanmaraş'ta üretilen tencereleri görmenin mümkün olduğunu kaydeden Gülkesen, şöyle konuştu:

''Kahramanmaraş'ın ihracatının şu anda yüzde 12'sini oluşturuyoruz, ama ileride bunun çok daha fazla olacağına inancımız tamdır. Bizler nihai tüketiciye hitap ediyoruz. Onun için tasarım bu konuda çok önemli. Yaklaşık 10 yıldan bu yana önemli firmalarımız fabrikalaşma ve ciddi yatırımlar yapmaya başladılar. Diğer firmalar da dışarıya çıkmaya başladılar. Yerleri geliştikçe fuarlara gittikçe ona göre konumlanmaya başladılar. Modellerini revize ettiler. Gelecekte biz bu fabrikaları daha modern hale getirirsek esas olarak dışa pazarda çok önemli yere geleceğiz. Patlama yapacağımızdan eminim.''

-Dünya lezzetleri bu tencerelerde pişiyor-

Üretim çeşidinin her geçen gün arttığına dikkati çeken Gülkesen, ''Dünyada alacağımız daha çok pay var. Hem tasarımlarla sektörün önünün açık olduğunu düşünüyorum. Şu anda 9 milyon çelik tencere, 7 milyon adet çaydanlık, 1 milyon düdüklü tencere, 10 milyon adet çatal-kaşık, 3 milyon adet teflon tava, 1.5 milyon teflon üretimi ile ciddi bir üs haline geldik. Ayrıca, sektörde 3 bin kişiye de istihdam sağlıyoruz'' dedi.

-''Arap'lar dekorlu, Almanlar sade, İtalyanlar heyecanlı ürünler istiyor-''

Dünyanın önemli markalarına da üretim yaptıklarını hatırlatan Gülkesen, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ülkelerin yemek kültürünü çok iyi araştırıyoruz. Gelen talepleri de iyi değerlendiriyoruz. Bir nevi işin terziliğini yapıyoruz. Kişiye özel tencere, bölgeye ülkeye göre tencere üretiyoruz. Kalıplarını kendimiz yapıyoruz. Kısa sürede cevap veriyoruz. Üretim kapasitemiz iyi. Termin avantajımız var. Örneğin Araplar dekorlu şeyle istiyor. Altın kaplamalı ürünleri seviyorlar. Ona göre üretim yapıyoruz. Almanlar daha sade istiyor. İtalyanlar daha heyecanlı ürünler istiyor. Brezilyalıların farklı. Bunların hepsini araştırıyoruz. Fuarlar bu işte çok önemli pencere açıyor. Orada herkes var. Konuşunca güzel şeyler ortaya çıkıyor. Böylece ülke uzmanlaşması ortaya çıkıyor. Onların kültürünü öğrenerek tencere üretim yapıyoruz.''

Hedeflerinin üretiminin yüzde 90'nını ihraç edebilmek olduğunun altını çizen Gülkesen, şu anda bu hedefe emin adımlarla ilerlediklerini ve yeni yatırımlarla birlikte bu hedefi kısa sürede gerçekleştirebileceklerini ifade etti.

Ülkelerin yemek kültürüne göre tencere
GALERİYE GİT
KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL