Mutfakta göbek atmak ne demek?

1980'den beri bir Türkle evli olan Mary Işın Türk mutfağı hakkında bir sözlük çıkardı. Sözlükte ilginç tabirler kullanılmış.

Mutfakta göbek atmak ne demek?
Mutfakta göbek atmak ne demek?
GİRİŞ 23.09.2011 11:37 GÜNCELLEME 23.09.2011 11:37

Dolu dolu 445 sayfa. Sözlüğün ön sözünden öğrendiğimize göre, Pricilla Mary Işın, Türk mutfağı araştırmalarını sağlıklı yapabilmek için öncelikle Osmanlı Türkçesi'ni öğrenmiş. İncelediği metinlerdeki eski kavramlara yeterince açıklık getiren bir kaynağın eksikliğini hissettikten sonra kolları sıvayıp bir mutfak terimleri sözlüğü hazırlamaya başlamış.

Kelimelerin sözlük anlamlarını vermenin yanı sıra, adı geçen bitki ve hayvanların çeşitli adları ve bilimsel karşılıkları, hangi coğrafyada yetiştikleri, yemek tarifleri, mutfak hizmetlilerine verilen adlar, konuyla ilgili yer ve kurum adları, çelişkili kelimeler hakkında birbirinden farklı görüşler ve bunların kaynakları var. Avrupa dillerinden geçen kelimeler, mutfakla ilgili gelenekler gibi bilgilerle zenginleşen bir sofra sunuyor aslında bizlere.

Çok da keyifli bir kitap: Örneğin, göbek atmak ne demek? Un helvası yapımıyla ilgili bu terimin en iyi tanımını Fahriye Hanım yapıyor, Işın da 1926'dan günümüze aktarıyor. 'Helvanın kaynamağa başlayarak 'lukluk' diye ses çıkarması ve sathının kabarıp bu kabarığın yarılarak içinden bir nefes gibi buhar çıkmasıdır'.

AKŞAM- KİTAP

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL