Nar’ın lokumu da yapıldı

Kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden olan narın lokumu da yapıldı.

Nar’ın lokumu da yapıldı
Nar’ın lokumu da yapıldı
GİRİŞ 08.01.2011 14:03 GÜNCELLEME 08.01.2011 14:03

Nar ekşisi ve nar pekmezinin ardından yapılan narlı lokum, görünüş, renk ve tat bakımından tüketicilerinin beğenisini kazandı.

Grip başta olmak üzere kolesterol, tansiyon, ishal gibi birçok hastalığa yakalanma riskini düşüren narı, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü lokuma dönüştürdü.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hayoğlu, öğrencilerine yüksek lisans tezi olarak Narlı Lokum konusunu verdi.

Narlı lokumu, normal saray lokumu yapım yöntemleri uygulayan öğrenciler son aşamada içerisine nar taneleri ilave edilerek şekillendirdi. Prof. Dr. İbrahim Hayoğlu, narlı lokumun, görünüş, renk ve tat bakımından çok beğenildiğini söyledi.

Narın antioksidan ve fenolik madde içerdiğinin altını çizen Prof. Dr. İbrahim Hayoğlu, sağlıklı beslenme için narın tüketiminin artırılması gerektiğine işaret etti.

Prof. Dr. Hayoğlu ürünlerin çeşitliliğini artırmak, farklı değerlendirme alanları oluşturarak katma değer sağlamak için yaptıkları narlı lokumu Şanlıurfalı gıda üreticileriyle de paylaştıklarını da dile getirdi.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin ise sanayici üniversite işbirliğini geliştirmek için yıl içerisinde çeşitli toplantılar ve üniversiteyle ikili görüşmeler yaptıklarını belirterek, “Üniversitemizde çok değerli hocalarımız var. Onların katma değeri yüksek ürün geliştirmelerini istiyoruz. Sanayiciye ve gıda üreticilerimize para kazandıracak ürünlerin geliştirilmesi konusunda narlı lokumun önemli bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Hocalarımızın başka alanlarda da çok çalışmaları olduğunu biliyorum. Sanayicilerimiz üniversitemizle iç içe olurlarsa hocalarımızdan yararlanacakları çok şey olacaktır. Bu yıl içerisinde Harran Üniversitesi bünyesinde kurulacak teknopark sayesinde bu tür çalışmalar daha da artacaktır.” dedi

Bu arada yorgunluğu gideren narın kansere neden olan serbest radikallerle savaşan koruyucu bir etki gösterdiği belirtildi. Eski dönemlerden beri pek çok hastalıkta bitkisel tedavi yöntemi olarak kullanılan narın C, B1 ve B2 vitaminleri ve potasyum bakımından çok zengin bir meyve olarak biliniyor. Nar, ayrıca bağışıklı sistemini kuvvetlendirecek antosidanlar ve flavonoitler içeriyor.

 

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL