Antep baklavası artık AB'li oldu

AB Komisyonu'nun bugün verdiği resmi onayla Antep baklavası AB tarafından tescil edilen ilk Türk ürünü oldu.

Antep baklavası artık AB'li oldu
Antep baklavası artık AB'li oldu
GİRİŞ 19.12.2013 14:10 GÜNCELLEME 19.12.2013 17:39

Türkiye ile Yunanistan arasında tartışmaya neden olan Antep baklavasının tesciline yönelik ilk adım 2009'da Gaziantep Sanayi Odası tarafından atılmıştı. Başvuruya ilişkin dört yıl süren değerlendirme yapan Avrupa Birliği(AB), ağustos ayında resmi başvuru belgesini AB Resmi Gazetesi'nde yayımladı.

AB Komisyonu, başvurunun AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasının ardından üç ay içinde üçüncü ülkelerin resmi makamlarından ya da üçüncü ülkelerde yerleşik gerçek ya da tüzel kişilerden itiraz gelmediği için Antep baklavasının tescili konusunda bugün nihai onayını verdi.

Resmen AB tescilli olan Antep baklavası, Türkiye'den tescil edilen ilk ürün olmasının yanı sıra AB dışından tescil edilen 16. ürün olma özelliğini de taşıyor.

AB, "Menşe Adı Korunan Ürünler" ve "Coğrafi İşareti Korunan Ürünler" listelerine, kalitesi veya temel özellikleri, genel olarak veya tamamen, belli bir coğrafi bölgeden, bu bölgenin doğal koşullarından ve insan birikiminden kaynaklanan, üretimi, işlenmesi ve hazırlanması aynı coğrafi bölgede gerçekleştirilen ürünleri alıyor. Antep baklavasının yer aldığı listede 1200 kadar ürün yer alıyor.

Aydın inciri, Afyon sucuğu ve Afyon pastırması için yapılan başvurulara ilişkin AB değerlendirmesi sürüyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL