Arap ülkelerinin meyve suyu bu ilimizden

Kayseri'de meyve suyu üretimi yapan bir firma, aldığı helal gıda belgesiyle Arap ülkelerine meyve suyu ihraç edecek.

Arap ülkelerinin meyve suyu bu ilimizden
Arap ülkelerinin meyve suyu bu ilimizden
GİRİŞ 05.12.2013 14:40 GÜNCELLEME 05.12.2013 14:40

 Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Güldüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kayseri'de uzun yıllardır gıda sektöründe hizmet verdiklerini ve başta Avrupa ülkeleri olmak üzere 40 ülkeye ihracat yaptıklarını söyledi. Helal gıda belgesinin Türkiye'de çok ihmal edildiğini ve bundan dolayı ülke ekonomisinin büyük kayıplar yaşadığını öne süren Güldüoğlu, meyve suyu sektöründe Türkiye'de helal belgesini alan ilk firma olduklarını dile getirdi.

Aldıkları belgeyle daha önce girmekte zorlandıkları Arap ülkelerine de ürün ihraç edebileceklerini belirten Güldüoğlu, şunları kaydetti: "Aldığımız 'helal gıda' belgesi sayesinde Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere Katar ve Irak gibi Arap ülkeleriyle birlikte uzak doğudaki Endonezya ve Malezya'ya meyve suyu ihraç edeceğiz. Irak'la görüşmeleri tamamladık. Önümüzdeki günlerden itibaren ihracatımız başlayacak.

Türkiye'de helal gıda belgesine gereken önem verilmediği için gıda sektöründeki ürünlerimizi birçok ülkeye ihraç edemiyoruz. Çünkü İslam ülkeleri, ürünün ve ham maddesinin helal olup olmadığı konusunda çok hassas. En küçük tereddütleri olan gıdayı kesinlikle tercih etmiyorlar. Biz aldığımız bu belgeyle öncelikle insanların ön yargılarını kırmış olduk.

Zaten standartlara uygun üretim yapıyorduk ama bunu aldığımız belgeyle de tescillemiş olduk." Sadece İslam ülkelerinin değil Avrupa'da yaşayan Müslümanlar'ın da helal belgesi olmayan ürünleri tüketme konusunda çekimser davrandıklarına dikkati çeken Güldüoğlu, "Aldığımız belgeyle dünyanın her yerine rahatlıkla ihracat yapabileceğiz. Önümüzdeki en büyük engel helal gıda belgemizin olmayışıydı. Bugün helal belgeli ürünlerin dünyadaki ihracat payı 2,5 trilyon doları bulmuş durumda" şeklinde konuştu.

- Kapasitemizi yüzde 40 artıracağız Yeni pazarların oluşmasıyla birlikte kapasite artırımına gideceklerini ve ihracat yapılan ülke sayısının da artacağını dile getiren Güldüoğlu, 2014 yılının kendileri için ihracat ve kapasite artırım yılı olacağını vurguladı. İhracat yaptıkları ülke sayısını 40'dan 60'a çıkarmayı düşündüklerini ifade eden Güldüoğlu, "Yıllık 150 bin ton olan meyve suyu üretim kapasitemizi 2014 yılında yüzde 40 artırarak 210 bin tona çıkartacağız, yüzde 15 olan ihracatımızı da yüzde 25'e çıkartacağız. Ayrıca helal gıda belgesi sayesinde oluşturduğumuz yeni pazarlar bize önemli referans olacak" diye konuştu.

KAYNAK: AA