Çadır kentin kazanı onlar sayesinde kaynıyor

Ülkelerindeki olaylar nedeniyle güvenli olduğu gerekçesiyle Türkiye sınırına yakın bölgede kurdukları çadırlarda kalan Suriyelilere, hayırseverler tarafından oluşturulan mutfaktan günde bir kez de olsa sıcak yemek desteği sağlanıyor.

Çadır kentin kazanı onlar sayesinde kaynıyor
Çadır kentin kazanı onlar sayesinde kaynıyor
GİRİŞ 30.04.2013 14:43 GÜNCELLEME 30.04.2013 14:42

Suriye'nin İdlib kentine bağlı Atme kasabası yakınında zeytin ağaçları altında derme çatma çadırlarda kalan Suriyelilerin ihtiyaçları, Türk Kızılayı'nın ve yardım derneklerinin desteğiyle karşılanmaya çalışılıyor.

Çatışmalar ve bombardıman nedeniyle evleri yıkılan, yakınlarını kaybeden çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan Suriyeliler, kendilerine yapılan yardımlar sayesinde hayata tutunmaya çabalıyor. Türk Kızılayı'nın yaptığı erzak yardımıyla çadırında yemek yapma şansına sahip olan Suriyelilere, bölgede kurulan çadır mutfaktan da destek sağlanıyor.

Ellerindeki kovalarla yemek çadırının yolunu tutanlar arasında en dikkat çekenler ise aldıklarını yolda yiyen çocuklar oluyor.

Çadır kentteki mutfakta hayırseverlerin desteğiyle sabahın ilk ışıklarıyla kaynamaya başlayan kazanlardaki yemeklerin kokusu, elektrik ve suyun bulunmadığı, temizliğin mümkün olmadığı çadır bölgesini sarıyor.

Yanlarına hiçbir eşya alamadan canlarını kurtarmak adına yaşadıkları yerleri terk eden Suriyelilerin ise mutfaktan yemekleri su kovalarıyla almaları dikkati çekiyor.

Hasta, yaralı ve yaşlılara öncelik

Mutfak sorumlusu Ahmet Kasem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çadırların bulunduğu alandaki mutfak bölümünün yaklaşık 3 ay önce hizmet vermeye başladığını söyledi.

Çadırların bulunduğu alana hemen her gün yardımların geldiğini ve bunların bölgede kalan Suriyelilere dağıtıldığını ifade eden Kasem, ülkelerindeki olaylar nedeniyle bölgedeki nüfusun her geçen gün arttığını kaydetti.

Atme'deki çadırların bulunduğu alanda kalan Suriyelilerin Türk Kızılayı tarafından kendilerine verilen erzaklarla yemek yapabildiğini vurgulayan Kasem, şunları söyledi:

"Kızılay'ın yanı sıra Türkiye'deki birçok hayır kurumu ve yardım derneği ile vatandaşlar da Suriyelilerin yanında olmaya çalışıyor. Buradaki halk yardım malzemeleriyle çadırlarında yemek yapabiliyor. Çadır bölgesinde oluşturduğumuz mutfak bölümünde de hayırseverler tarafından yapılan yardımları değerlendiriyoruz. Burada, gelen malzemeye göre çeşitli yemekler yapıyoruz. Bu sayede, hasta, yaralı, yaşlı ya da yemek yapamayacak durumda olan kişiler buradan yemek alma şansına sahip oluyor. Ayrıca çadırların bulunduğu alandaki isteyen herkes de yemek alabiliyor."

Mutfakta 15 kişinin yemek yaptığını ve dağıtımdan da 65 kişinin sorumlu olduğunu belirten Kasem, imkanlar nedeniyle günde en fazla bir defa yemek çıkarabildiklerini anlattı.

Menülerinde ağırlıklı olarak pilav, makarna, patates ve çorbanını yer aldığını bildiren Kasem, hasta, yaralı ve yaşlılara öncelik tanıdıklarını sözlerine ekledi.

Çadır kentin kazanı onlar sayesinde kaynıyor
GALERİYE GİT
KAYNAK: AA