Kurban etleri ile güveçte kavurma

Bayramlar, aile bireylerinin bir araya geldiği ve görkemli sofraların kurulduğu günler. Bu özel günlerde, ihtiyaç sahiplerine dağıtıldıktan sonra geri kalan etlerin saklanması ev hanımları için sorun.

Kurban etleri ile güveçte kavurma
Kurban etleri ile güveçte kavurma
GİRİŞ 24.10.2012 11:47 GÜNCELLEME 24.10.2012 11:51

Yaygın saklama yöntemlerinden biri de kavurma yapmak. Kavurma, yapılan en önemli saklama yöntemlerinden biri.

Ustalar, kavurma tarifi ve yemeği yaparken, püf noktası olarak, kavurmanın tüketilecek porsiyonlarda kaplara yerleştirilip, etlerden yağın arındırılmasını tavsiye ediyor. Kurban etini yağından ayırarak, orta taneli kuşbaşı et olarak kesilir. Eti tencereye alın. Kısık ateşte yaklaşık 1 saat kendi suyu ile pişirin. Tencereyi kapalı bir şekilde arada bir silkeleyerek etlerin yer değiştirmesini ve yağ ile temasını sağlayın. Et pişince üzerine tuz, karabiber, sıvı yağ ve az kekik ilave ediniz. Bir miktar daha pişirin. Güveci fırında ısıtın. Yarım kaşık tereyağı koyduktan sonra, etleri güvece alın. Üzerine biraz kurutulmuş kırmızı biber ilave edin. 250 derece fırında 3-5 dakika pişirdikten sonra servis edin.

KURBAN ETLERİ İLE GÜVEÇTE TÜRLÜ ZİYAFETİ

Kurban etleri ile güveçte türlü de yapılabilir. Soğanları temizleyip küp şeklinde doğrayın. Taze fasulyelerin kılçıklarını temizleyip doğrayın. Patlıcanları soyup küp şeklinde doğrayın, kararmamaları için tuzlu suda 10 dakika bekletin. Biberleri temizleyip doğrayın. Kabakları, patatesleri ve domatesleri soyup küp şeklinde doğrayın. Derin bir güvecin tabanını 1 tatlı kaşığı sıvı yağla yağlayın ve etleri yayın. Üzerlerine sırasıyla patates, fasulye, patlıcan, biber, kabak, soğan ve domatesleri ilave edin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Güvecin kapağı kapalı olacak şekilde fırına yerleştirin. Önceden ısıtılmış 160 dereceye ayarlı fırında 2 saat pişirin. Fırından alıp dinlenmeye bırakın. Servis tabağına alıp sıcak servis yapın.

KAYNAK: CİHAN