Evelik, yemlik oy madımak..

Baharın gelmesi ile birlikte canlanan tabiatta, şifalı pek çok ot çeşitli şekillerde tüketilmektedir. Bunlardan biri de madımaktır. İşte lezzetli bir madımak yemeği tarifi..

Evelik, yemlik oy madımak..
Evelik, yemlik oy madımak..
GİRİŞ 24.04.2010 12:49 GÜNCELLEME 24.04.2010 12:49

Bahar aylarında doğada sıkça rastlanan ‘Madımak’ otu, şeker hastalığından böbrek taşına kadar birçok hastalığa iyi geliyor.

‘Madımak’ın doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çay, mide ve bağırsak hastalıklarıyla dizanteriye karşı antiseptik olarak kullanılıyor.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOP) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Koç, “Yabancı otlarla sağlıklı yaşam” adlı kitabında, özellikle Tokat, Sivas, Yozgat ve bölgesinde sıkça rastlanan madımak otunun özelliklerine dikkati çekti.

Kitapta yer alan bilgilere göre, madımağın “drog” denen yumrusundan hazırlanan çay, mide ve bağırsak hastalıklarıyla dizanteriye karşı antiseptik olarak kullanılıyor. Madımağın doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çayın, karın ağrısının giderilmesinde, ishal ve iltihaplara karşı etkili olduğu biliniyor.

Çok yıllık, otsu bir bitki olan, bahar aylarında yağan yağmurla ortaya çıkan madımak, şeker hastalığı ve böbrek taşı rahatsızlığına da iyi geliyor. Adına türküler yazılan, yemeği, konservesi yapılan madımağın tozundan hazırlanan merhem yaraların iyileşmesinde kullanılıyor. Halk dilinde keçimemesi, kuşekmeği ve söğüt otu olarak bilinen madımak, genelde köylü kadınlar tarafından toplanarak satışa sunuluyor.

Madımak üzerine yazılmış türkü de vardır:

Madımak Oylum Oylum
Geliyor Civan Da Boylum
Civan Boylum Gelirse
Şen Olur Benim De Gönlüm

Oy Madımak Teke Tüke Sakalı
Oy Madımak Evelik Yemlik
Oy Madımak Guşguşu Yemlik Oy Madımak

Madımak Bişer Oldu
Tencerem Taşar Oldu
Günde Yediğim Şamarlar
Bir İken Beşer Oldu

Oy Madımak Teke Tüke Sakalı
Oy Madımak Evelik Yemlik
Oy Madımak Guşguşu Yemlik Oy Madımak

Madımak Biçim Biçim
Ölüyom Senin De İçin
Madımak Toplar İken
Başımdan Düştü Çitim

Oy Madımak Teke Tüke Sakalı
Oy Madımak Evelik Yemlik
Oy Madımak Guşguşu Yemlik Oy Madımak
Fahri Karaoğlan

kullan

MADIMAK YEMEĞİ

Malzemeler:

300 gr. madımak

1 Adet parmak sucuk

2 Yemek kaşığı pilavlık bulgur

1,5 Yemek kaşığı tereyağı

1 Yemek kaşığı salça

Tuz, pulbiber, karabiber

Hazırlanışı:

Madımak iyice ayıklanır ve ince ince kıyılır. Ardından tel süzgeçte bol su ile köpükleri kalmayıncaya kadar yıkanır. (Yıkadıkça köpüren bir bitkidir) Süzülmeye bırakılır.

 Diğer yandan bir tencereye yağ konur eriyince içerisine salça ilave edilerek hafif kaynatılır, kıyılmış madımak eklenir sotelenir. Ardından ince ince doğranmı sucuk ve ayıklanıp yıkanmış olan bulgur eklenir.karıştırılır.

Üzerine gelecek kadar sıcak su eklenir. Kısık ateşte hafif sulu kalıncaya kadar pişirilir. Arzuya göre yoğurt eşliğinde servis yapılır.

kullankullan

kullankullan

kullan

Afiyet olsun.

Sidelya Nur

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 1
  • best bozkurt 13 yıl önce Şikayet Et
    Süpeer!. Madımakın türküsü çok hoş. Bence madımak yemeğinin kendisi de çok lezzetlidir. Ben de deneyeceğim.Umarım benim ki de lezzetli olur. Herkese AFİYET OLSUN!!!!!!!!!
    Cevapla