Yumurtanın da turşusunu kuruyorlar

Turşusuyla meşhur Orhangazi ilçesi Gedelek Mahallesi'nde faaliyet gösteren esnaf, ürün çeşitliliğine yumurtayı da ekledi.

Yumurtanın da turşusunu kuruyorlar
Yumurtanın da turşusunu kuruyorlar
GİRİŞ 05.10.2014 12:33 GÜNCELLEME 27.10.2014 16:49

Gedelek'te üretilen turşunun kalitesi ve lezzetinin, mahallenin kireçli suyunun bu ürüne doğal bir sertlik vermesinden kaynaklandığına inanılıyor.

Eskiden köy olan Gedelek'te turşu üretimi, Gemlik ilçesinde konserve fabrikası bulunan Rıfat Minare'nin yanında çalışan bir işçinin, 1949 yılında buradan ayrılıp mahalleye gelmesiyle başladı.

Başlangıçta bu kişinin basit usulle yaptığı turşuculuk, zamanla diğer aileler arasında yayıldı. Gedelek'te 1960'larda imalathane sayısı artınca pek çok aile bu işten geçimini sağlar hale geldi.

Mahalledeki 48 imalathanede üretilen turşular, iç piyasada İstanbul ve Bursa başta olmak üzere bazı illere gönderiliyor. Yılda yaklaşık 45 bin ton turşu üretimiyle bin 500 kişiye istihdam sağlanan mahalleden, Avrupa'dan Türk cumhuriyetlerine kadar birçok ülkeye ihracat da yapılıyor.

Gedelek'te, hem burası hem de çevredeki 50'ye yakın mahalleden elde edilen sebzeler işleniyor. Üreticiler, İzmir'in Ödemiş ilçesi, Balıkesir, Afyonkarahisar ve Çanakkale'den de sebze tedarik ediyor.

En çok bilineni lahana sarma ve patlıcan dolma olan turşularında çeşitliliği artırarak inovasyonla ön plana çıkmayan üreticiler, buna yumurtayı ekledi. Salatalık, biber, domates, lahana, havuç, acur, kelek, fasulye, kırmızı biber dolma gibi sebzelerin yanına yumurtanın ilave edilmesiyle ürün çeşidi sayısı 50'yi aştı.

Ürettiği yumurta turşusunu bu yıl ilk kez düzenlenen "Gedelek Turşu Festivali"nde teşhir eden Abidin Çakar, buna vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

Mahallede 50'yi aşkın senedir turşu ürettiğini dile getiren Çakar, "Yumurta turşusu değişik bir ürün. Bunu herkes merak ediyor. Bu da patlıcan turşusu gibi, fasulye turşusu gibi kaynatılarak yapılıyor. Görünüm amaçlı olarak yaptığımız bir turşu türü ama oldukça rağbet görüyor" diye konuştu.

Çakar, kendisi dahil iki üreticinin yaptığı bu turşuda, Gedelek'te beslenen tavuklardan alınan yumurtaları kullandıklarını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL