Poğaça Tarifleri - Patatesli ve Peynirli Poğaça

En pratik poğaça tarifleri arasında patatesli poğaça ve peynirli poğaça tarifleri vardır. Peki patatesli veya peynirli poğaça nasıl yapılır?

Poğaça Tarifleri - Patatesli ve Peynirli Poğaça
Poğaça Tarifleri - Patatesli ve Peynirli Poğaça
GİRİŞ 07.09.2014 15:02 GÜNCELLEME 07.09.2014 17:48

Patatesli poğaça ve peynirli poğaça, poğaça dendiğinde akla gelen ilk iki poğaça çeşididir. Yapımı oldukça basit olan bu pratik poğaçaların tariflerini biraz inceledikten sonra ne kadar kolay olduğunu siz de göreceksiniz. Patatesli poğaça ve peynirli poğaça'nın nasıl yapıldığını öğrenmeniz çok kolay aslında.

Biraz poğaçadan bahsedecek olursak etimolojik olarak Fransızca bir kelime olan focaccia kelimesinden Türkçe'ye geçtiğini görebiliriz. Ayrıca Osmanlı döneminde saray mutfağında yer alan ve önemli konuklara sunulan poğaçanın, dönemin Türkçe'sinde bohça olarak da adlandırıldığını kaynaklardan öğrenebiliyoruz. 

Şimdi gelelim patatesli poğaça tarifine;

Patatesli dilim poğaça

Malzemeler
- 4 su bardağı un
- 250 gr. tereyağı
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay kaşığı tuz
- Üzeri için 1 yumurtanın sarısı, bol miktarda susam ve çörek otu

Harcı İçin
- 4 adet patates
- 1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı
1. 4 patatesi yıkayıp haşlayın. Haşlanan patatesleri doğrayın, üzerine rendelenmiş peynirleri de ekleyip bir çatal yardımıyla ezin. Lezzet vermesi için bir miktar da pul biber ve karabiber ekledim. Peynirinizin tuzuna göre biraz da tuz ilave edebilirsiniz.
2. Bir kaba unu alın. Ortasını havuz gibi açıp içine oda ısısındaki tereyağını, yoğurdu, tuzu ve kabartma tozunu ekleyip yoğurarak özlü bir hamur elde edin. Tarifte un miktarını 4 su bardağı olarak belirlemiş ancak derin dondurucudan çıkarıp mikrodalga fırında oda ısısına getirmeye çalıştığım tereyağı biraz eriyince 1/2 su bardağı kadar daha un ilavesi yapmak durumunda kaldım.
3. Şimdi gelelim hamuru tepsiye yayma işine. Hamur gözüme az geldiği için başta biraz tedirgin oldum. Dolayısıyla hamuru ikiye böldükten sonra tepsinin dibine yayacağım parçadan bir ceviz miktarı kadar hamur alıp üzerine kapatacağım hamura ekledim. Büyük boy borcamı yağlayıp az miktarda olan hamuru yaydım. Üzerine patatesleri de ekleyip kalan hamuru 3-4 parçaya ayırıp elimde açıp yayvan parçalar elde edip patateslerin üzerine kapadım. Hamur bu şekilde altına da üstünü kapatmaya da rahatlıkla yetmiş oldu.
4. 1 adet yumurtanın sarısını hamurun üzerine sürüp bol miktarda susam ve çörek otu serpin. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında yarım saat kadar pişirin.

Pratik peynirli poğaça

Malzemeler:

1. hamur malzemeleri:

* 3 yumurta (iki tanesinin sarısını ayırın üzerlerine süreceksiniz)

* 1 su bardağı yoğurt

* 1 çay bardağı sıvı yağ

* 1 paket margarin, oda sıcaklığında

* yarım paket kabartma tozu

* tuz

* aldığı kadar un

2. iç malzemeleri:

* beyaz peynir

* doğranmış maydanoz

Hazırlanması:

1. un hariç hamur için gereken tüm malzemeleri karıştırın. unu azar azar ekleyin yumuşak ama elinize kesinlikle yapışmayan bir hamur elde edin. (ben her tamam oldu dedikçe annem biraz daha ekletti.)

2. bir tahtayı unlayın. hamurdan iki avcunuz dolusu bir parça alın. bunu rulo yapın ve elinizle avcunuzun ortası kadar parçalar koparın. (hamurdan tek tek koparmaktan daha kolay oluyor böylece)

3. kopardığınız parçaların her birin avcunuzda yumarlayın. tahtanın üzerine koyup iki elinizin parmak uçlarıyla 3-4 kez bastırarak açın. hamur çok ince olmasın biraz kalın olursa daha iyi olur.

4. ortasına iç malzemesinden bir tatlı kaşığı koyun. ve uçlarını kapatın. poğaçayı dik koyup içlerinin tamamen kapanmasını sağlayın.

5. poğaçayı yana yatırıp kapanma yerlerine biraz daha bastırın. sonra iki elinizin baş parmaklarıyla kapanma yerinin tam tersini içe doğru bastırın.

6. poğaçaları tepsiye dizip üzerlerine ayırdığınız yumurta sarılarını sürün. isterseniz çörek otu serpin. önceden ısıtılmış 200C fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

Hepsi bu kadar, patatesli veya peynirli poğaçalarınız hazır. Afiyet olsun.

 

KAYNAK: HABER7