Büyükelçiden somonlu çiğ köfte

Norveç'in Ankara Büyükelçisi Janis Björn Kanavin ile Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz geleneksel Türk lezzeti çiğ köfteyi, somon kullanarak balık etiyle buluşturdu.

Büyükelçiden somonlu çiğ köfte
Büyükelçiden somonlu çiğ köfte
GİRİŞ 19.05.2013 11:56 GÜNCELLEME 19.05.2013 11:56

Kökeni Hz. İbrahim dönemine kadar uzan çiğ köfte, kırmızı et yerine bu kez beyaz etle yapıldı. Norveç'in Ankara Büyükelçisi Kanavin'in önerisi üzerine çiğ köftede Norveç ile özdeşleşen somon balığını kullanan şef aşçı Açıköz farklı bir lezzete imza attı.

Birlikte mutfağa giren ve bol bol çiğ köfte yoğuran ikili, renkli görüntüler oluşturdu. Açıköz'ün öğrettiği yoğurma tekniğini başarıyla uygulayan Büyükelçi, kıvamının kontrol edilmesi için çiğ köftenin tavana atılmasını şaşkınlıkla izledi.

Uzun süren yoğurma işleminin ardından kıvamı tutturulan çiğ köfteyi birlikte tadan Açıköz ve Kanavin, marul ve limon eşliğinde servis ettikleri somonlu çiğ köfteyi çevresindekilere ikram etti.

-"Türk yemekleri Norveç'te çok iyi biliniyor"-

Norveç'in Ankara Büyükelçisi Kanavin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 83 bin kilometrelik sahil şeridiyle Norveç'in soğuk, temiz ve derin denizlere sahip olduğunu belirterek, bu özellikleriyle balıkçılığın ülkesinin en önemli faaliyetlerinden olduğunu söyledi.

Norveç ile Türk damak tadının birbirine yakın olmasından dolayı Norveç mutfağının vazgeçilmezi somon ile Türk mutfağının önemli lezzetlerinde çiğ köfteyi bir araya getirmek istediklerini dile getiren Kanavin, şöyle konuştu:

"Yaptığımız denemenin sonucunda ortaya çıkan üründe hem balık tadı hem de kullanılan baharatların etkisiyle yoğun çiğ köfte lezzeti var. Farklı ve güzel bir lezzet yakaladık. Türk yemekleri Norveç'te çok iyi biliniyor. Somonlu çiğ köfteyi de tanıtabiliriz."

-"Farklı lezzetler olumlu sonuç verdi"-

Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Açıköz de çiğ köftenin kuzu etiyle yapıldığını ama son yıllarda etsiz de satılmaya başladığını belirterek, bir yandan geleneksel Türk lezzetlerini korurken diğer yandan Türk mutfağından hareketle farklı lezzet arayışlarına da başvurduklarını söyledi.

Kırmızı et yemeyenler için çiğ köfteyi beyaz etle yaparak yeni bir lezzete ulaşmak istediklerini ifade eden Açıköz, çiğ tüketilmeye uygun balık eti olması dolayısıyla somonu tercih ettiklerini dile getirdi.

Açıköz, somon balığının bol miktarda omega 3 içerdiğini ve her öğün tüketilebileceğini dile getirerek, "Somonlu çiğ köfte deneyimimiz oldukça başarılı bir sonuç verdi. Alışılmış lezzetlerin yanında farklı lezzetleri bir araya getirilmesi bazen olumlu sonuçlar veriyor. Bugün elde ettiğimiz sonuç da bunlardan biri oldu. Farklı lezzet arayanlara, somonlu çiğ köfte iyi bir tercih" şeklinde konuştu.

-Somonlu çiğ köfte tarifi-

Somonlu çiğ köftenin iki ayrı tarifle yapılması mümkün. Etli çiğ köfteyle aynı tadı yakalamak için içine et hariç, bildiğimiz ne konuyorsa (ince bulgur, salça, biber, soğan, baharat) aynısı konuyor ve fazladan kıyılmış somon katılıyor. Macun kıvamına gelecek şekilde yoğruluyor ve elle sıkılarak şekil veriliyor.

Sushi'nin bulgurlu halini isteyenler için ise şef aşçılar tarafından şu tarif öneriliyor:

"Satırla kıyılan 250 gram somon bir kaba alınır. İçine iki çorba kaşığı soya sosu, bir bardak sıcak su, yarım kg ince bulgur, üç diş ezilmiş sarımsak, dört demet doğranmış taze kişniş, yarım demet maydanoz, beş tane taze soğan, çeyrek limon suyu, bir tatlı kaşığı toz biber konur. Taze zencefil turşusu, soya sosu ve wasabi ile servis edilir."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL