Şanlıurfa'nın meşhur kandil katmeri

Şanlıurfa'nın gelenekselleşmiş ancak son yıllarda unutulmaya yüz tutmuş adetlerinden kandil katmeri. İşte un, tuz, yağ ile birlikte üç-beş odun parçasıyla birlikte yapabileceğiniz kandil katmerinin tarifi;

Şanlıurfa'nın meşhur kandil katmeri
Şanlıurfa'nın meşhur kandil katmeri
GİRİŞ 05.07.2012 12:07 GÜNCELLEME 05.07.2012 12:07

Kandil gecelerinde kurulan saç ocaklarda ve tavalarda yapılır. Ardından çocuklara, sinilerde üst üste konularak servis etmeleri için verilir. Kapı kapı dolaşan çocuklar, anne babalarının selamları ile birlikte katmerleri ikram ederler. Çocuklar sosyalleşirken aileler arası komşuluk bağları ise daha da kuvvetlenir.

Ataları ve annesinden gördüğü adetle yetişen 34 yaşındaki ev hanımı Ayn-Zeliha Kaban bu geleneği sürdürmeye çalışanlardan. Saç ocakta özenle pişirdiği katmerleri, 5 yaşındaki yeğeni Ayşegül aracılığıyla dağıtıyor. Tüm İslam Alemi'nin Beraat Kandil'ini kutlayan Ayn- Zeliha teyze bu güzel geleneği sürdürmeye çalışacağını sözlerine ekliyor.

KATMER İÇİN NELER GEREKLİ?

4 KİŞİLİ İÇİN: Bir bardak su, 1 çay kaşığı tuz,  aldığı kadar un (yaklaşık olarak 4-5 bardak kadar yeterli olur),  3- 4 çorba kaşığı margarin (oda sıcaklığında beklemiş).

Hamur hazırlandıktan sonra toprak tava, teflon tava veya saç üzerinde pişirilir. Pişirilen katmerler yağlanıp üst üste konur. Yumuşak olması için üzerleri örtülür. Dileyenler katmerlere pudra veya çay şekeri ilave ederek servis edebilir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL