Bu da yenir mi yahu dedirten yemekler!

Tuzlu sütlaç, yoğurtlu balık, gerdan tatlısı, bal kabaklı börek ve patlıcan reçeli...

Bu da yenir mi yahu dedirten yemekler!
Bu da yenir mi yahu dedirten yemekler!
GİRİŞ 16.07.2010 07:00 GÜNCELLEME 22.09.2014 15:41

Bünyamin Köseli'nin haberi

İnternetteki yemek sitelerinde ilginç yemeklerle ilgili çok sayıda yorum var. İlk kez Karadeniz'e yolu düşen bir genç, arkadaşının köy düğününe katılmış ve kendisine tatlı ikram edilmiş. Tatlıyı yediği için çok pişman olduğunu söyleyen genç, 'Salladım kaşığı sütlaca. Ama ortada bir terslik var. Sütlaca şeker yerine tuz koymuşlar. Bu onların sütlü çorbasıymış meğer, hiç bana göre değil!' diyor. Konya'nın bazı yörük köylerinde ve Bartın'da da tuzlu sütlaç sofraları süslüyor.

Çorum'da da bayramlaşmaya gelen misafirlere baklavanın yanında ayran ikram ediliyormuş. Kılıç ailesi, her bayramda bu geleneği devam ettiriyor. Metin Kılıç, "Şehir dışından gelen yabancı misafirlerimiz tatlının yanında ayran ikram ettiğimizi görünce şaşırıp kalıyorlar." diyor.

Aslında yoğurt ya da ayranın tatlılarla tüketilmesi Anadolu'nun farklı bölgelerinde bir gelenek haline gelmiş. Yoğurt bazı illerde pekmez, bal, çilek ve vişne reçeli ile birlikte tüketiliyor. Kızılcahamam'ın köylerinde baklava ile yoğurt aynı tabakta sunuluyor. Pekmezli yoğurt, Denizli'de 'saksağan beyni' ismiyle biliniyor. Acıpayam'da oturan Gülsüm Öz, "Biz hemen her yemekten sonra tatlı niyetine pekmezli yoğurt yeriz. Hatta bazı yörük köylerinde ismi 'karga beyni' olarak da anılır." diyor.

Bursa'nın köylerinde de bu karışım büyük ilgi görüyormuş. Gaziantep ve civarlarında ise 'fakıbeyni' olarak anılıyor. Çorum ve çevresinde harnup pekmezi ile yoğurt karıştırılıyor. Bazlama ekmeği, çay ve yoğurtlu pekmez iftariyelik olarak tüketiliyor.

Uzmanlar pekmez ile yoğurdun birlikte yenmesini, özellikle çocukların tüketmesini pek uygun bulmuyor. Beslenme uzmanlarına göre pekmezin içindeki demir, süt ve yoğurdun içindeki kalsiyum tarafından emiliyor. Böylece çocuk yediği pekmezli yoğurttan yeterince faydalanamıyor.

Yoğurdun üstüne vişne reçeli dökmek suretiyle yapılan karışıma ise Ege ve Trakya'nın bazı illerinde 'Çingene tatlısı' deniyor. Son yıllarda meyveli yoğurtların çıkması bu tatlıya olan ilgiyi azaltmış. Bunların yanısıra yurdun farklı yörelerinde baklava, kadayıf ve şekerparenin yanına bir kaşık süzme yoğurt ilave edenler de var.

Bunlar akla ziyan yemekler  

Tatlı değil tuzlu sütlaç: Eğer misafir olarak yolunuz Karadeniz'e düşerse şimdiden uyarıyoruz. Sütlaç yerken biraz hazırlıklı olun. Çünkü sütlaç burada tuzlu yapılıyor ve yemek olarak sunuluyor. Tuzlu sütlaç, Karadeniz yöresinde yapılıyor. Düğünlerde ikram ediliyor.

Kurban etinden tatlı: Gerdan tatlısı özellikle Kurban Bayramı'nda yapılıyor. Kurbanın gerdan bölgesinden yapılan tatlı, İzmir ve yöresine ait bir lezzet. Tatlının hem etli hem de baharatlı olması ilginçliğini daha da artırıyor.

Meyvenin kavurması mı olur?: Meyve kavurması, ilk bakışta kulağa pek hoş gelmiyor. Giresun ve çevresine özel bir yemek olan tuzlu kiraz kavurması önyargıları kırıyor. Hasattan sonra tuzlanan kiraz, çekirdekleri çıkarılarak ılık suda bekletiliyor. Tereyağında soğan kavruluyor, üzerine tuzu çıkarılan kirazlar ekleniyor. Karıştırılarak kavruluyor.

Yoğurtlu balık: Yoğurt ve balığın aynı sofrada bulunmasına da pek alışkın değiliz. Halk arasında balık ve yoğurdun birlikte tüketilmesi halinde zehirlenileceği korkusu hâkimdir. Oysa beslenme uzmanlarına göre bu yanlış. Zehirlenme bayat balık yendiği durumlarda ortaya çıkabilir.

Ispanaklı pasta: Ispanaklı pasta da 'ilginç karışımlar' listesinde. Ispanaklar yıkanıp iyice süzdürüldükten sonra robottan geçiriliyor. Yumurta ve şeker çırpılıyor. Sıvıyağ, un, kabartma tozu ve vanilya eklenip karıştırılıyor. Ispanaklar da eklenip iyice karıştırılıyor ve yağlanmış kalıba dökülüyor. Fırında pişirdikten sonra krema malzemeleri pişiriliyor. Üzerine döktükten sonra kek servise hazır hale geliyor.

Patlıcan reçeli: En ilginç yemeklerden biri de patlıcan reçeli. Tarifi bildiğimiz sebze reçelleri gibi ancak patlıcanları sönmemiş kireç suyuyla iyice ezmek gerekiyor. Kireç dibe çöktükten sonra patlıcanları yıkayıp haşlamak lazım. Patlıcanlar sıkıldıktan sonra bir kilo şeker, bir bardak suyla kaynatılıyor. Birkaç hafta bekledikten sonra reçel hazır.

 

Birlikte tüketildiğinde etkisi katlanan besinler

Beslenme uzmanı Seyran Tombul, yapılan araştırmalara göre farklı bazı besinlerin birlikte tüketilmesinin insan sağlığına büyük faydaları olduğunu söylüyor. Tombul'a göre birlikte tüketilen iki farklı besin birbirini tetikliyor ve bazı rahatsızlıkları önlüyor. Elma ve çikolata birlikte yendiğinde kalbi koruyor. Yaban mersini ve kuru üzüm kanser riskini azaltıyor ve kolesterolü düşürüyor. Domates ve avokado DNA'yı onarıyor ve kalbi koruyor. Yulaf ve portakal suyu atardamarları temizliyor. Limon ve lahana, kasları güçlendiriyor. Kavun ve yumurta, hazımsızlık ve diyabeti önlüyor. Brokoli ve domates, prostat kanseri riskini azaltıyor. 

(Zaman) 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL