Bir litre dondurma kaç kilo çeker?

Tüm aileye yetsin diye büyükçe bir kutu dondurma seçtiniz, fiyatı da uygun görünüyor. Kutunun üzerinde 1 lt yazıyor. Bu bilgi, dondurmanın 1 litrelik bir kabı doldurduğunu gösteriyor. Peki ama kaç kilo?

Bir litre dondurma kaç kilo çeker?
Bir litre dondurma kaç kilo çeker?
GİRİŞ 31.05.2010 11:52 GÜNCELLEME 31.05.2010 11:52

Etrafta tartı aramaya gerek yok, kutunun üzerinde bu bilgi de var. Yalnız bazı markalarda ilk bakışta görünmüyor olabilir.

Dikkatlice incelerseniz 1 litrelik dondurmanın genellikle yarım kilodan biraz az veya biraz fazla olduğunu göreceksiniz. Maraş dondurması benzeri dondurmalarda ağırlık 750 grama ulaşabiliyor. Meyve veya tatlı gibi içine konan ek malzemeler ve dondurmanın türüne göre ağırlığı değişse de, her durumda 1 lt dondurma 1 kg’dan hafif çekiyor.

Niye süt gibi değil?

Kapıya gelen sütçüden, bir kilo süt istediğinizde, sütü elindeki 1 litrelik kaba doldurup verir. Eğer bu sütü tartarsanız yaklaşık 1.026 Gr geldiğini görürsünüz. Yani 1 lt süt 1 kilo ediyor, hatta birazcık daha fazla. Peki o zaman neden aynı kural, bir süt ürünü olan dondurma için geçerli değil?

Bu sorunun oldukça basit bir cevabı var: Çünkü dondurma süt kadar yoğun değil. Maraş dondurması usulüyle yapılan dondurmalar daha yoğun olduklarından daha ağır çekiyorlar, krem kıvamındaki hazır dondurmalar ise çok daha hafifler.

Kilosu kaça?

Birçok tüketici 1 lt dondurmanın 1 Kg geleceğini düşündüğü için dondurma alırken yanılıyor.

Pastanelerde dondurmayı paket olarak almak isterseniz tartılarak verilir. Kutularda bulunan hazır dondurmalarda ise genellikle hacim öne çıkarılıyor.

Diyelim ki bir pastanede dondurmanın kilosu 20 TL, marketteki 1 litrelik hazır dondurma ise 10 TL olsun. Ağırlığına dikkat etmeyen tüketici, hazır dondurmanın yarı yarıya ucuz olduğunu düşünecektir. Oysa ağırlığına bağlı olarak hazır dondurmanın tüketiciye maliyeti aynı, ya da biraz daha az ya da çok olabilir.

Araştırma: Yelda Şahin