Yumurtayı buzdolabına koymak yanlış mı?

Yumurtayı buzdolabında mı yoksa oda sıcaklığında mı saklamak daha doğru?

Yumurtayı buzdolabına koymak yanlış mı?
Yumurtayı buzdolabına koymak yanlış mı?
GİRİŞ 02.06.2016 12:05 GÜNCELLEME 02.06.2016 14:36

Yumurtalar çoğunlukla marketlerin oda sıcaklığındaki raflarında satılırken, yumurtaları buzdolabına koymak doğru mu? Yumurta oda sıcaklığında mı muhafaza edilmeli, yoksa mutlaka buzdolabına mı konulmalı? 

Birçok tüketici yumurtayı satın aldıktan sonra yıkayarak buzdolabındaki yumurta raflarına yerleştiriyor. Bunun sebebi ise başta salmonella olmak üzere tehlikeli bakterilerden uzak tutmak. Tavuk ve yumurta bakteri barındırdığı takdirde en tehlikeli zehirlenmelere sebep olacak gıdalar arasında geliyor. Fakat Journal of Food Protection dergisinde yayınlanan ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin de (FDA) onayladığı rapora göre, aslında yumurtaları buzdolabına koymak yanlış. Buna göre bilinenin aksine soğuk zincirde kalan yumurtalar, oda sıcaklığında kalan yumurtalara göre salmonella bakterisinden korunmada daha başarısız oluyorlar.

Avrupa’da birçok tavuk ve yumurta üreticisi tavuklarını bu bakterilere karşı aşılıyor ve bu sebeple yumurtalar için sağlık açısından endişe etmeye gerek kalmıyor. Fakat bu görüşün tam tersini savunanlar da var. Amerikan Gıda Güvenliği ve Denetim Servisi’nden Uzman Marianne Gravely, yumurtaların iki saatten fazla oda sıcaklığında bırakılmaması gerektiğini söylüyor. Gravely’e göre, yumurtanın bakteri içerip içermediğini insan gözüyle anlamamız çok zor çünkü salmonella bakterisi yumurtanın görüntüsünü, kokusunu veya tadını etkilemiyor. Bu sebeple yumurtayı ister çiftlikten, ister marketten ister komşunuzdan almış olun, bakterili olup olmadığını tahmin etmek zor. Gravely, yumurtaları buzdolabına koyup koymamanın tamamen tüketicinin kendi tercihi olduğunu söylüyor.

Yumurtaların dışını yıkamak gerekli mi?

Birçok tüketici marketten aldığı yumurtayı buzdolabına yerleştirmeden önce yıkıyor. Yumurtanın dışında bazen pislikler kalabileceği için bu doğru bir hareket gibi gözükse de aslında bu yumurtanın koruyucu dış tabakasını inceltiyor ve dolayısıyla bakterilere açık hale getiriyor. Birçok uzman yumurtayı muhafaza etmenin en doğru şeklinin hiç yıkamadan, karton kutusuyla birlikte buzdolabına koymak olduğunu söylüyor. Yumurtayı kullanmadan hemen önce yıkamak ise en doğrusu.


   

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL