Yemek yedikten sonra bunları sakın yapmayın!

Yemekten sonra çay içmenin ya da meyve yemenin aslında sağlığa zararlı olduğunu biliyor muydunuz?

Yemek yedikten sonra bunları sakın yapmayın!
Yemek yedikten sonra bunları sakın yapmayın!
GİRİŞ 26.04.2016 11:29 GÜNCELLEME 26.04.2016 17:03

Güzel bir yemeğin üstüne biraz keyif yapmak gibisi yok ama eğer yemekten hemen sonra biraz uzanayım, meyve yiyeyim ya da bir bardak çay içeyim diyorsanız, maalesef bunlar düşündüğünüz aksine sağlığa zararlı alışkanlıklar. Yemekten hemen sonra uyumak obezite ve reflü gibi hastalıkları beraberinde getirebileceği gibi, yüzmek gibi aktiviteler ise tehlikeli olabilecek kramplara yol açabiliyor. 

Uyumak

Yemeğin hemen ardından uyumaktan kaçının çünkü yatar pozisyona geçtiğiniz zaman midenizdeki asit yemek borunuza doğu hareket ediyor. Birçok insanın mide yanması yaşamasının sebebi bu ve hatta çok ilerleyen zamanlarda böyle bir alışkanlığınız varsa reflü olmanız da olası. Ayrıca yemekten hemen sonra uyunduğunda diyafram daha çok kasılıyor ve bu da horlamaya sebep olabiliyor. Yemekten hemen sonra uyumak aynı zamanda obeziteye de yol açabiliyor. En iyisi yemekten sonra en az 2 saat uyanık kalmak. Sevdiğiniz bir şeylerle meşgul olup, hafif fiziksel aktivite yapabilirsiniz. 

Duş almak

Yemeklerden hemen sonra karnınız doluyken duş almak, hatta çok sıcak duş almak özellikle yapılmaması gerekenler arasında. Vücudumuz yemeği sindirmek için vücut sıcaklığını korumak istiyor ancak sıcak duşa girildiğinde kan akışı mideden çekilerek fazla sıcaklıktan vücudu korumak için derimize doğru ilerliyor. Bu da yemeğin sindirilmemesine neden oluyor.

Çay içmek

Yemeklerden hemen sonra bir keyif çayı içmek en sevdiğimiz şeylerden biriyken, maalesef bu da düşünülenin aksine yanlış bir alışkanlık. Yemeklerden sonra çay içmek için 1 saat kadar beklemek en sağlıklısı çünkü yemeğin hemen ardından mideye inen çaydaki demir vücut tarafından sindirilmiyor. Bu da özellikle demir eksikliği olan kadınlar ve çocuklar için tavsiye edilmiyor.

Sigara içmek

Sigara kullanan kişiler genellikle güzel bir öğlen ya da akşam yemeğinin ardından hemen sigara içerler. Sigara, paketlerinin üzerinde de belirtiği gibi sağlığa son derece zararlı ve kansere yol açan 60’tan fazla tehlikeli madde içeriyor. Yemeğin hemen üstüne alınan nikotin ise bu etkileri daha da arttırıyor. Siz en iyisi sağlıklı bir yaşam için ne yemeklerden sonra ne de başka bir zaman sigara içmeyin.

Yürüyüşe çıkmak

Yürümek en sağlıklı ve en hızlı kilo verdiren egzersizlerden biri ancak yemeğin hemen ardından tok karnına yapılan bir yürüyüş pek de sağlıklı değil. Vücudunuz henüz yediklerini sindirmeye çalışırken yapılan yürüyüş sindirimin yavaşlamasına ve reflüye yol açıyor. En iyisi yürüyüş yapmak için yemekten sonra en az yarım saat beklemek, böylece kalori yakmayı da hızlandırabilirsiniz.

Meyve yemek

Dışarıda bir restoranda veya evlerimizde yemek yerken genellikle yemeğin hemen üstüne meyve ikram ediyoruz. Bu yaygın davranış aslında hatalı. Meyveler kolay sindirilebilen yiyecekler değiller ve yemeğin ardından yendiğinde doğru bir şekilde sindirilmeleri mümkün olmuyor. Meyvenin faydalarını almak yerine yemekle karıştığı takdirde sadece şekerini alıyor ve bu da kilo yapmaktan başka bir işe yaramıyor. Meyvenin faydasını en iyi şekilde alabilmek için en iyisi meyveleri sabah veya aç karnına tüketmek.

Yüzmek

Şiş ve tok bir karınla yüzmek oldukça tehlikeli olabilir bu yüzden yüzmek için en az yarım saat beklemek gerekiyor. Yemek yendikten sonra sindirim işleminin gerçekleşebilmesi için kan akışı karına doğru oluyor ve eğer tok karnına yüzülürse bu karında ve vücutta kramplara yol açıyor.

 

YORUMLAR 5
  • sade vatandas 7 yıl önce Şikayet Et
    yemekten sonra cay icmenin zararli olmadigini sadece gec icilmesinin caydaki demirden yararlanabilmek acisindan daha faydali olacagini belirtmissiniz....o zaman neden zararli aliskanliklara kattiniz? Türkce eksikligi mi?
    Cevapla
  • Hasancan 7 yıl önce Şikayet Et
    Tamam da ne yapalım :) ? onu yapma bunu yapma :)
    Cevapla
  • gökhan d. 7 yıl önce Şikayet Et
    Yorumlara katiliyorum ve eklemek istedigim sey yemekten sonra neler yapilacagi veya nekadar süre birsey yenilmicegi bunlarinda bilgisinin verilmesi lazimdi.saygilar
    Cevapla
  • saçmalık 7 yıl önce Şikayet Et
    ne yapacak insanlar öyle put gibi oturacaklar mı hayır bir şeyler yazılmış anladık'ta ne yapılacağını niye yazmıyorsunuz.
    Cevapla
  • rizali 7 yıl önce Şikayet Et
    siz bunu yayınladınız ya bizim millet bu akşam yemeğini yiyecek vee arkasından çayınıda cuğarasınıda yakıp tüttürecek. tüp kaçağını çakmakla kontrol eden ülkemin güzel insanları bu keyfi pekte bırakmaz. haberiniz doğrudur eyvallah amaa gel görkii TÜRK İNSANI NEYAPARSIN...
    Cevapla