Pekmez nasıl yapılıyor?

Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez besin kaynaklarından biri olan pekmez, zahmetli bir yolculuğun ardından sofralardaki yerini alıyor.

Pekmez nasıl yapılıyor?
Pekmez nasıl yapılıyor?
GİRİŞ 16.09.2014 15:02 GÜNCELLEME 16.09.2014 15:02

İçeriğindeki zengin mineral ve vitaminler nedeniyle kahvaltı  sofralarının baş köşesinde yer alan pekmezin ana maddesi üzüm, Osmaniye'nin  Kadirli ilçesinde kadınlar tarafından bağlardan toplanarak, yıkandıktan sonra bir  süre kurutuluyor.

Dalından tek tek ayıklanarak çuvallara konan üzümler, içerisine  beyaz toprak konularak, tepelemek suretiyle suyu çıkartılıyor. Büyük kazanlarda  yarım saat süreyle kaynatılan üzüm suyu, sabaha kadar bekletiliyor. Sabah veya  akşam serinliğinde tekrar kazanlara konan üzüm suyu, 5 ile 8 saat süreyle odun  ateşinde ikinci kez kaynatılıyor. Koyulaşan ve siyah renge kavuşan üzüm pekmezi,  3 ile 5 gün süreyle güneş altında üzeri ince bez ile örtülerek bekletildikten  sonra sofralardaki yerini alıyor.

Pekmez nasıl yapılıyor?

Cam kavanozlara konarak raflardaki yerini alan üzüm pekmezi,  genellikle kahvaltı sofralarında tüketilirken, yaz aylarında ise dağlardan  getirilen kar ile karıştırılarak "Karsambaç" olarak da tercih edilebiliyor.

Kızyusuflu Köyü'nde yaşayan Habibe Türkmenoğlu, pekmezin özellikle soğuk kış aylarında şifa niyetine tüketildiğini  söyledi.

Pekmez nasıl yapılıyor?

Her yıl Ağustos veya Eylül aylarında üzüm pekmezi yaptığını anlatan  Türkmenoğlu, yöre halkının bu ürünü mutfağından eksik etmediğini ifade etti.

Pekmez nasıl yapılıyor?

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir ise bağlardan toplanan ve  zahmetli bir yolculuk sonrası sofralara gelen pekmezin kilosunun 12 ile 20 lira  arasında satıldığını kaydetti.

 

KAYNAK: AA