Aşurelik malzeme satışları patladı

Muharrem ayı ve Aşure Günü nedeniyle kuruyemiş tüketiminde yüzde 50 oranında artış yaşandığı bildirildi.

Aşurelik malzeme satışları patladı
Aşurelik malzeme satışları patladı
GİRİŞ 04.12.2011 13:07 GÜNCELLEME 04.12.2011 13:07

Denizli Ticaret Borsası (DTB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hicri yılbaşı olan muharrem ayının, İslam kültür tarihinde önemli bir yer tuttuğunu söyledi.

Muharrem ayının 10. gününde Müslümanların, kaynattıkları aşureyi dağıtarak, sosyal dayanışmaya katkı sağlandığını ifade eden Tefenlili, şunları kaydetti:

''Aşure dağıtımı, muharrem ayının 10. gününde başlıyor ve ay sonuna kadar devam ediyor. Bu süre içinde dernek, vakıf ve belediyeler yemek fabrikalarında, vatandaşlar kendi mutfaklarında hazırladıkları aşureleri zengin yoksul demeden toplumun bütün kesimlerine dağıtıyor. 'Bereketin tatlısı' olarak da nitelendirilen aşure, Türk mutfak kültüründe önemli yer tutuyor. Osmanlı döneminde saraylarda pişirilen en eski tatlılardan olan aşurenin, Hazreti Nuh peygamberin gemisindeki ambarlarda bulunan son gıdaların karıştırılmasıyla elde edildiği yolundaki rivayete göre, bereket getireceğine de inanılıyor.''

Yüzyıllara dayanan bu geleneğin, aşurenin bakliyatın yanı sıra içerisinde fındık, badem, fıstık ve ceviz içi gibi kuruyemişler ile kayısı, incir, üzüm gibi kuru meyveyi de barındırması nedeniyle ticaretin de canlandırdığına işaret ederek, ''Kuruyemiş tüketimi, muharrem ayında yüzde 50 oranında artıyor. Bunların yanı sıra kuru meyvelerden incir, kayısı, üzüm ve erikte de tüketim artışı yaşanıyor. Kazanlarda kaynayan aşure, kuruyemiş sektöründeki hareketliliğin arttığının da bir göstergesi aslında'' diye konuştu.

Sağlık açısından da faydalı

Öte yandan Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastaneleri Baş Diyetisyeni Selami Helvacıoğlu ise aşurenin sağlık açısından da son derece yararlı bir tatlı olduğunu söyledi.

Aşurenin yararlarına işaret eden Helvacıoğlu, ''İnsanlar, hamur işi gibi tatlılar yerine, enerjisi yüksek aşureyi tercih etmeli. Kalp ve damarları besleyen gıdalar içeren aşure, yılın belli bir gününde tüketilmekten ziyade, yıl içerisine yayılmalı. Yüksek protein içeren aşure, süt miktarını artırmak isteyen anneler için ise bulunmaz bir fırsat'' dedi.

AA

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL