İngiltere'de Türk kebapçılardan tepki

Food Standards Agency (FSA) farklı restoran ve kebap dükkanlarından aldığı ve üzerinde kuzu eti olduğu belirtilen 143 numuneden 43'ü kuzu eti dışında farklı etlerin karışımından olduğu başka et çıktı.

İngiltere'de Türk kebapçılardan tepki
İngiltere'de Türk kebapçılardan tepki
GİRİŞ 21.04.2014 10:48 GÜNCELLEME 13.05.2014 14:45

Bu numunelerin 25'inin kuzu etinden daha ucuz olan hindi ve sığır etinden yapıldığı belirlendi.

İngiltere basınının sıklıkla yaptığı buna benzer haberler ise doğrudan Türk kebapçıları ve et firmalarını vuruyor.

BBC'nin haberine göre, geçen yıl ortaya çıkan at eti skandalı sonrası denetimlerini artıran FSA'nın, aldığı numunelerde at etine rastlanmadı ancak, müşteriye sunulan etiketlerdeki kuzu etinin kullanılmadığını ortaya çıkardı.

FSA'nın yanı sıra tüketici dergisi ?Which?in Londra ve Birmingham kentlerinde yaptığı araştırmada da, kuzu eti diye satış yapan fast food restoranların yüzde 40'nın farklı et sattığı, bazılarının ise hiç kuzu eti kullanmadığı tespit edildi.

SUN GAZETESİNİN İDDİASI FARE ETİ BİLE VAR

Geçtiğimiz yıl at eti skandalıyla çalkalanan İngiltere'deki The Sun ve Daily Star gibi tabloid gazeteleri de kebap dükkanlarında satılan dönerin içinde köpek hatta fare eti bulunduğunu ileri sürdü. Her iki gazete de son günlerde İngiltere?yi tehdit eden dev farelerin fotoğraflarını, et skandalı haberlerinde kullanması döner ve kebap sektörüne darbe vurdu.

İngiltere'de yaşayan Türklerin büyük bir yüzdeliğinin bu sektörden geçimini sağlaması başta Türk işletmeciler olmak üzere küçük ve orta ölçekli binlerce restoranı da zan altında bıraktı.
İngiltere'de düzenlenen Kebab Ödülleri yarışmasında iki kez üst üste birincilik alan Londra'nın en ünlü Türk kebapçılarından Best Kebab'ın yöneticilerinden Mustafa Demir, bu tür haberlerin asparagas da olabileceğini söyleyerek Londra'daki Türk kebapçılar için böyle bir durumun söz konusu olmayacağını belirtti. 'Demir ''Biz burada kebabın temsilcileriz, bundan para kazanıyoruz. Hiçbir kebapçı kendi etini kötü sevis yapmak istemez. Böyle bir şey olmasına izin vermiyoruz'' diye konuştu.

Londra'nın kuzeyindeki Dalston bölgesinde hizmet veren Devran Restaurant'dan Yılmaz Kepez de bu gibi haberlerin sektör için üzücü olduğu belirtti. Kebap dükkanlarındaki hijyen koşullarının devlet tarafından daha fazla denetlenmesi gerektiğini söyledi.

ET FİRMALARINDAN HABERLERE SERT TEPKİ VAR

İngiltere'nin en büyük et ve döner üretici firmalarından biri olan Vatan Catering yöneticilerinden Alvin Harris, kebap ve et ürünlerinde istismardan dolayı rahatsızlıklarını dile getirdi. FSA'nın ve diğer sağlık ve hijyen kuruluşlarının daha sıkı denetim yapmaları gerektiğini belirten Harris, 'bazı firmaların maliyeti düşürmek için restoran ve takeawayleri aldatan üretim yapıyorlar. Bunu önlemek ise üretici ile tüketici arasındaki satıcı kuruluşlara kalıyor. Ucuz ürün almamaları gerekiyor diye konuştu.

DÖNER VE KEBAP İMAJINI BU HABERLER BOZUYOR

Vatan Catering'in Türk ortağı Tuncel İbrahim Nalbantoğlu ise araştırma sonuçları ve haberlerden büyük tedirginlik duyduklarını ifade etti.
Sahte et ve kebap ürünlerinin, tüketicinin altadılmasının yanısıra, çoğunluğu Türklerin elinde olan kebap ve döner sektörüne büyük darbe vurduğunun altını çizen Nalbantoğlu, Türkiye ve Kıbrıslı Türk üreticilerin merdiven altı dediğimiz üreticilere karşı, Türk döner ve kebap markasını korumak için birlikte hareket etmeleri gerektiğini vurguladı.

Nalbantoğlu ''Sektörü kurtarmak için bu gibi şeyleri gazetelerde durdurmamız lazım. Bu hepimizi zarar verir. Sektörde çökmeye neden olur. Biz araştırmasını yapıyoruz. Nerden biliyorlar bu dönerlerin içinde ne çıktığını Sun gazetesine telefon ettik ancak bize direk cevap veremediler. Biz kendimize güvenirsek korkumuz olmaz. Doğru dürüst iş yapalım. Bu sektör büyük bir sektördür. Kendimiz kuyuya atmayalım'' diye konuştu.

İngiltere'nin en çok tüketilen yiyeceklerinden biri olan döner kebabın yıllık cirosu 2.2 milyar Sterlin'e ulaşıyor. Ülke genelinde 50 binden fazla kebapçı ve 10 binden fazla kebap restoranında servis edilen dönerin her gün 1 milyon 300 bin porsiyon tüketildiği tahmin ediliyor.

KAYNAK: DHA