Mükemmel tam buğday ekmeğini evde yapın

Ekmeği beyazlatmada kullanılan katkı maddelerinin insan sağlığına yolaçtığı zararlar ortaya çıktıkça, evde ekmek yapma giderek hem hobi hem ihtiyaç haline geliyor. Tam buğday ekmeği, hem lezzetli, hem sıhhatli.

Mükemmel tam buğday ekmeğini evde yapın
Mükemmel tam buğday ekmeğini evde yapın
GİRİŞ 21.03.2010 11:45 GÜNCELLEME 21.03.2010 11:45

Bugün size sıkça yoğurmanız gereken ama gerçekten çok kaliteli, mükemmel bir tam buğday ekmeği tarifi veriyorum. En az bir kez deneyin ve evde çok iyi, ince kabuklu ve az delikli tam buğday ekmeği nasıl yapılıyormuş tecrübe edin. Fırına buhar vermemizin sebebi, ekmeğin dış kabuğunun kalın değil ince ve çıtır olmasını sağlamak.

MALZELEMER

1 tatlı kaşığı instant kuru maya;
2.5 bardak (Nescafe fincanı) tam buğday unu;
1.5 bardak (gerekirse biraz daha fazla) kepekli ekmek unu;
1/2 bardak buğday kepeği;
1 çorba kaşığı deniz tuzu (veya 1 tatlı kaşığı rafine tuz);
sıvı yağ veya pişirme spreyi;
tepsiye serpmek için mısır unu.

YAPILIŞI

1. Büyükçe bir kâsede tam buğday unu, kepekli buğday unu, kepek, maya ve tuzu karıştırın. 2 bardak su ekleyin ve kaşıkla iyice karıştırın. 2 dakika kadar ellerinizle kâse içindeki hamuru yoğurun. Hamur oldukça yumuşak ve yapışkan olmalı. Gerekirse 1-2 çorba kaşığı daha soğuk su ekleyin.

2. Büyük bir kâseyi yağlayın. Hamuru, üzeri hafifçe unlanmış bir yüzeye aktarın ve 3-4 dakika yoğurun. Hamuru yapışıyorsa, ters yüz etmek için sıyırıcı bir alet kullanabilirsiniz. Hamuru yağlanmış kâsenin içine koyun ve yağladığınız streç filmle üzerini kapayın. 20 dakika dinlendirin.

3. Hamuru tekrar tezgaha alın ve 5-6 dakika kadar yoğurun. Hamur yumuşak ve gevşek olmalı, o nedenle de tezgâha ve ellerinize yapılıp yoğurmayı zorlaştıracak. Kâseye geri koyun ve streçle kapayın. Oda sıcaklığında bir saat kabarmaya bırakın.

4. Hamuru kâse içinde 15 saniye yoğurun, çekip uzatın, sonra mektup gibi üçe katlayın ama ek yerini kâsenin altına getirin. Tekrar bir saat kabartın.

5. Katlama ve ters çevirme işlemini tekrarlayın ve üstünü kapatıp 1 saat kabarmaya bırakın. Bu sırada hamur bayağı yapışkan olacak.

6. Fırın tepsisine bol miktarda mısır unu (veya kepek) serpin, ya da yağlı kağıt serin. Hamura elinizle hafif yassı bir top şekli verip tepsiye yerleştirin. Sonra ellerinizle hamurun yanlarından bastırarak daha yüksek bir somun haline getirin. Üstünü yağlanmış streçle kapayıp 1.5 saat daha kabarmaya bırakın.

7. Pişirmeden 15 dakika önce fırını 230 dereceye getirin ve ısınmaya bırakın. Fırının ızgara tel rafını üst rafa yerleştirin ve tel rafın üstüne demir bir tava koyun. Plastik bir sprey şişesini suyla doldurun.

8. Somunun üzerini dilediğiniz şekilde keskin bıçakla (veya jiletle) çizin. Ekmekli tepsiyi tel rafın iki raf aşağısına yerleştirin. Tavaya 1 bardak kaynar su boşaltın ve somunların üstlerine spreyden su püskürtün. Bir dakika sonra fırının kapağını açıp ekmeklerin üstüne tekrar su püskürtün. Pişme süresince toplam 4 defa su püskürtmelisiniz.

9. 15 dakika pişirin. Sonra fırının ısısını 190 dereceye getirin. Son 10 dakika tavayı dışarı çıkarın ve ekmek tepsisini iki raf yukarı alın. Altın kahverengi rengini alana dek ya da üstten vurulduğunda boşluk sesi çıkarana dek pişirin. Bu süre yaklaşık 15-20 dakika. (Hazırlık süresi: 10 dakika, artı kabarması için 5 saat.)

Arman Kırım / Hürriyet

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL