Domatesi çiğ yemeyin!

Uzman Diyetisyen Sayın, "Domatesi mümkün olduğunca soyun, parçalayın, kaynatın" dedi

Domatesi çiğ yemeyin!
Domatesi çiğ yemeyin!
GİRİŞ 29.08.2016 16:59 GÜNCELLEME 29.08.2016 17:25

Domatesin en etkili kanser ilacı olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Işın Sayın, salça, domates püresi, domates sosu gibi, domatesi işleme tabi tutarak elde edilen tüm gıdaların, kanserle savaşta parçalanmamış çiğ domatesten daha faydalı olduğunu söyledi.

Tüm sebzelerin mümkün olduğunca az pişirilmesini tavsiye eden Uzman Diyetisyen Sayın, "Domatesi ise mümkün olduğunca soyun, parçalayın, kaynatın" dedi.

Uzman Diyetisyen Işın Sayın, domatesin faydalarından yararlanmak için nasıl tüketilmesi gerektiğine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. "Biz Türkleri asırlar boyu kanserden koruyan bir mutfak malzemesi varsa o da domatestir" diyen Uzman Diyetisyen Işın Sayın salça, domates püresi, domates sosu gibi, domatesi işleme tabi tutarak elde edilen tüm gıdaların, kanserle savaşta, parçalanmamış çiğ domatesten daha faydalı olduğunu söyledi.

Tüm sebzelerin mümkün olduğunca az pişirilmesini tavsiye eden Uzman Diyetisyen Işın Sayın, "Önce iyice yıkayın, soyun, doğrayın, iyice su gibi olana kadar parçalayıcıdan geçirin. Ocağa koyun ve çok az tuz ekleyin. Mümkün olduğunca koyulaşıncaya kadar kaynatın. Yani özetle domatesin canını çıkarın. Çünkü domates ne kadar işlem görürse, besin değeri o kadar artar" ifadelerini kaydetti.

Domatesin, sağlıklı yaşam denildiğinde ilk akla gelen besinler arasında yerini aldığını belirten Sayın, içerdiği yüksek likopen sayesinde kanserden koruyucu özelliğine dikkat çekti.

"DOMATES EN ETKİLİ KANSER ÖNLEYİCİ"

"Domatesin içinde yer alan ve kanser önleyici olan likopen bu işlemlerden geçtikçe çok daha aktif hale geliyor" diyen Sayın, "Kansere karşı her aşamada daha da güçlü koruyucu etki göstermesi için domatesi mümkün olduğunca pişirin. Pişirdikten sonra üzerine natürel sızma zeytinyağı ekleyin. Zeytinyağı, domatesteki likopenin kana geçen miktarını artırırken, zeytin yağındaki E vitamini ile de kansere karşı ekstra koruma sağlayacaktır. Yağı yüksek sıcaklıkta domatesle pişirmediğiniz için zeytin yağındaki E vitamini ve değerli yağ asitleri özelliğini yitirmeyecektir. Zeytinyağı ve diğer sebzeleri hırpalamayalım ama domatesi soyup doğrama, robotta çekip çok pişirme şeklinde hırpalamak serbest" dedi.

Doğru domates konservesi nasıl yapılır?

Evde yaz domatesleri ile kışa hazırlık yapılabileceğinin de altını çizen Işın Sayın, "Domatesleri sos haline getirdikten sonra üzerine biraz zeytinyağı ekleyin. Bunun için, iyice pişirip sos haline getirdiğiniz domateslerin üzerine natürel sızma zeytinyağı ekleyin. Sıcaklığını kaybetmeden hemen ağzına kadar dolacak şekilde, cam kavanozlara aktarın. Daha önce kullanılmamış kavanoz kapakları ile kapatıp kapaklar alta gelecek şekilde soğuyuncaya kadar bekletin. Sosun kapaktan sızıp sızmadığını kontrol edin.

Sızıntı yoksa her şey yolunda demektir. Sızıntı varsa o kavanozdaki sosu tekrar kaynatıp aynı işlemi başka bir kapakla tekrar yapın. Artık kış ve yaz boyu kullanabileceğiniz doğal kansersavarınız, bağışıklık sistemi koruyucunuz; el yapımı, katkı içermeyen, çok çok az tuzlu domates konserveleriniz hazır. Tek seferde 1 kavanozu bitiremeyecekseniz buzdolabına alıp, en kısa zamanda, yaklaşık 48 saat içinde tüketin. Bunları kahvaltıda açıp yiyebilirsiniz. İçine yumurta kırabilir, sebze ve bakliyat yemeklerinize ekleyebilirsiniz. Aç hissetmediğinizde 1 kaseye doldurup yanında yoğurtla bile yiyebilirsiniz" dedi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 12
  • Halil 7 yıl önce Şikayet Et
    "Çünkü domates ne kadar işlem görürse, besin değeri o kadar artar" bana hiç inandırıcı gelmedi. Arkadaş salça fabrikaları ile anlaşmalı herhalde. Doğal tüketmek varken, hiç bir şey onun önüne geçemez.
    Cevapla
  • Ses 7 yıl önce Şikayet Et
    Asıl şifası kabuğunda diye biliyoruz..
    Cevapla
  • Domates Güzeli 7 yıl önce Şikayet Et
    "Biz Türkleri asırlar boyu kanserden koruyan bir mutfak malzemesi varsa o da domatestir" diyen Uzman Diyetisyen Işın Sayın .... Nasıl bir uzman bu. Domatesi 19. yy'ın sonundan beri kullanıyoruz. Ondan önce bilinmeyen bir meyveydi.
    Cevapla
  • rüya 7 yıl önce Şikayet Et
    Acıktım be!
    Cevapla
  • Sulhi 7 yıl önce Şikayet Et
    Köyümüze geri dönelim artık.gerçek tohumları bulalım ve dikip onları yiyelim.ne buluyoruz şehirde rezilliğin derinliklerinden başka....az kazanalım ama sağlık yiyelim☺
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle