Kilonuza değil yağ oranınıza dikkat edin

Kilo vermek için dikkat etmeniz gereken unsurlardan biri de vücudunuzdaki yağ oranı. Peki ideal yağ oranı kaç olmalı?

Kilonuza değil yağ oranınıza dikkat edin
Kilonuza değil yağ oranınıza dikkat edin
GİRİŞ 28.07.2016 09:58 GÜNCELLEME 28.07.2016 09:58

Vücudun düzenli işleyişi için yağlar, yaşamsal öneme sahip. Sağlıklı bir beden için önerilen düzeylerde yağ tüketmek ve bu dengeyi sağlamak gerekiyor. Aksi takdirde vücutta bulunan fazla yağ oranı obezite başta olmak üzere tehlikeli hastalıkların habercisi oluyor.

Aktif ve sağlıklı olmak adına her vücuda belli miktarda yağ girmesi şart. Bedene enerji vermede, vücudun gelişiminde, dokuların ve organların onarımında temel besin maddeleri hayati önem taşıyor. Karbonhidratlardan sonra vücudun ikinci enerji kaynağı olan yağlar; bazı vitaminlerin kullanılması, yedek enerji depomuz olması, organların korunması gibi görevler üstlendiğinden vücudumuzun yegane ihtiyaçlarından. Vücuttaki yağ miktarının, sağlığı etkileyecek şekilde artışında ise kişilerin obezite olması kaçınılmaz oluyor.

İdeal yağ oranı kadınlarda yüzde 25, erkeklerde yüzde 15

Bazı tıp otoritelerine göre sağlığa zararı bakımından sigara ile yarışan bazen ise bir boy öne geçen obezite, kalp-damar hastalıklarından ikinci tip diyabete, eklem ağrılarından hiper tansiyona kadar birçok hastalığı da beraberinde getiriyor. Vücuttaki ideal yağ oranının kadınlarda yüzde 25, erkeklerde ise yüzde 15 ise seviyelerinde olması gerektiğini belirten Diyetisyen Ali Dereli, konuyla ilgili şunları söylüyor: “ Vücuttaki yağ oranı genetik faktörler, yaş, cinsiyet ve vücut postürünüze göre değişkenlik gösterebilir. Genel olarak kadınlarda yüzde 30’u, erkeklerde ise yüzde 25’i geçmemesini isteriz. Bu oranların üzeri sağlık tehdidi oluşturur. Kan bulgularınızda bozulmalara sebep olarak, obezitenin getirdiği hastalıklardan bir veya bir kaçına yakalanmanıza sebep olabilir. Tartıda gördüğünüz rakam veya giydiğiniz pantolonun bedeninden önce dikkat etmeniz gereken en önemli husus, vücut yağ oranınızdır. Bazı yanlış programlar sonucunda, kilo verseniz dahi vücut yağ oranınız artabiliyor. Bu hatadan kaçınmak için de yine vücut kompozisyonu takibi çok önemli. Kilonuzu değil vücudunuzdaki yağ oranı seviyenizi dikkate almanızı öneriyorum.”

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL