Karpuz mu yesek kavun mu?

Yaz mevsiminin geleneksel meyveleri karpuz ve kavun yazın olmazsa olmaz meyveleridir.

Karpuz mu yesek kavun mu?
Karpuz mu yesek kavun mu?
GİRİŞ 11.06.2016 12:34 GÜNCELLEME 11.06.2016 13:05

Enerji değeri düşük, su oranı yüksek olan bu iki meyvenin yapısında bulunan vitamin ve minerallerin yaz beslenmemizin kalitesini artırdığını dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan, kavun ve karpuzun benzer ve farklı özelliklerine değindi.

Kavun ve karpuzun benzer özellikleri, yüksek şekerli tadına rağmen karbonhidrat değerinin oldukça düşük olmasıdır. Bal gibi tabir edilen en tatlı karpuzda bile % 10 oranında karbonhidrat bulunur. Bu durum tatlı tat düşkünü insanlar için büyük avantajdır.

Her iki meyve de oldukça düşük enerji içeriyor

100 gr karpuz yediğimizde; 22 kalori alırken, 100 gr kavunda ise 27 kalori bulunuyor. Kavun ve karpuz içerdiği B1 vitamini ile normal sinir sistemi aktivitesinin devamını sağlar. Günü enerjik ve stressiz geçirmemiz için yardımcımızdır. İçeriğindeki B 2 vitamini ise gözün ve derinin sağlığı için önemli bir vitamindir. 

Her ikisi de C vitaminin iyi bir kaynağıdır

C vitamini de göz ve derinin elastik yapısını koruyan ve bağışıklık sistemimizi güçlendiren yaz kış ihtiyacımız olan temel vitaminlerimizden biridir.

Kavun ve karpuzdaki B6 vitamini kolesterolü dengeler

Kavun ve karpuzda ortak bulunan bir başka vitamin ise B6 vitamini de vücudumuzda metabolizmamız içinde işleyen, protein ve mineral tepkimelerinde gereklidir. Ayrıca içeriğinde bulunan pantotenik asit yağ ve kolesterol sisteminde görevli, kardiovasküler sağlığımıza pozitif etkilidir.

Karpuzun kavuna göre üstünlüğü

Karpuza kırmızı rengi veren karotenoid başta olmak üzere antikansorejen fitokimyasallar metabolizmamızın temizlik ajanlarıdır. Ve karpuzda kavundan daha yüksek oranda bulunur.

Kavunun karpuza göre üstünlüğü ise Niasin ve folik asit içermesidir. Niasin karbonhidrat, yağ ve protein metabolizma önemli görevleri olan, enerji sistemimizi ayakta tutan sağlığımızın koruyucusu bir vitamindir. Folik asit ise hücre yenilenmesinde görevlidir, metabolizmamızı korur ve genç tutar.
 


 

YORUMLAR 2
  • sadokila 7 yıl önce Şikayet Et
    nimetlerin hangisini yalanlarız . hamd olsun hepsine
    Cevapla
  • cem 7 yıl önce Şikayet Et
    her ikisindede hikmet var sıkıntı yok az ve öz tüketmek dileğiyle
    Cevapla