Patates sevdalıları dikkat!

Patates, mutfağımızın vazgeçilmezleri arasında. Fakat yeni araştırmalar, patates konusunda biraz dikkatli olman gerektiğini söylüyor.

Patates sevdalıları dikkat!
Patates sevdalıları dikkat!
GİRİŞ 27.05.2016 15:55 GÜNCELLEME 27.05.2016 17:32

Nişasta ve karbonhidrat açısından zengin olması dolayısıyla, patates biraz kötü şöhrete sahip. Her ne kadar patates tüketimini destekleyen çalışmalar olsa da yakın zamanda bu kötü şöhret pek değişemeyecek gibi duruyor. The BMJ‘de yayımlanan yeni bir çalışmada da, patates tüketimi konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Söz konusu çalışmada, haşlanmış, pişmiş, püre haline getirilmiş, kızartılmış patates ve de patates cipsleri, yetişkin erkek ve kadınlarda yüksek tansiyon gelişimi ile ilişkilendiriliyor.

Araştırmacılar, 187.000 erkek ve kadının, içinde patates tüketiminin de olduğu beslenme düzenlerini 20 yılı aşkın bir süre boyunca takip ettiler. Bulgularına göre, haftada 4 ya da daha fazla kez haşlanmış, pişmiş patates ya da patates püresi yiyen kadınlarda yüksek tansiyon riskinin, patates tüketimini haftada 1’den az seviyede tutan kadınlara kıyasla daha fazla olduğu ortaya çıktı. Hem erkeklerde hem de kadınlarda yüksek tansiyon riskini yarattığı düşünülen tek şey ise patates kızartması oldu.

İlk olarak, bunun gözlemsel bir çalışma olduğunu vurgulamak lazım. Yani, çalışmada herhangi bir parametre ya da kontrol grubu bulunmuyor ve dolayısıyla da katılımcıların ne kadar sıklıkla egzersiz yaptıkları ya da gün içerisinde başka neleri tükettikleri gibi bilgiler bulunmuyor. İkinci olarak, patates kızartması ile yüksek tansiyon arasındaki ilişkinin daha güçlü olmasına şaşırmamak lazım. Peki söz konusu yüksek tansiyon olduğunda, diğer kızartmalara oranla patates kızartmasını daha mı tehlikeli görmek lazım? Şaşırtıcı bir şekilde, diğer araştırmalar, patateste bulunan bir bileşenin aslında tansiyon düşürülmesi konusunda işe yarayabileceğini söylüyor. Biraz kafan karışmış olmalı.

Araştırmanın yazarlarının kendileri de çalışmalarının biraz sınırlı olduğunu ve herhangi bir gözlemsel çalışmadan, neden-sonuç ilişkisi barındıran kesin sonuçlar çıkarılmaması gerektiğini vurguluyor. İki şeyin arasında ilişki olmasının, nedenselliği yansıtamayacağını zaten duymuş olmalısın.

O halde ne yapmalı?

Hemen söyleyelim: Patates yemekten vazgeçmen gerekmiyor. Orta boy bir patatesin içerin kalori değeri 110. Ayrıca, içerisinde bol miktarda potasyum, B vitamini, C vitamini ve lif bulunuyor. Hatta, kabuğu ile birlikte tüketildiğinde daha da faydalı oluyor. Bu çalışmadan çıkarılabilecek en önemli ders, faydaları açısından patatesi en iyi nasıl tüketebiliriz sorusuna yanıt sunuyor olması. Tek dikkat etmen gereken şey ise patates kızartması konusu. Patates kızartmasından vazgeçilemeyeceğini biliyoruz; fakat en azından porsiyonlarını minimum seviyede tutman.
 

YORUMLAR 2
  • Yusuf 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu araştırma gerçeği yansıtmıyor. Tek bir gerçek var ise fazla yemeyeceksin.Dengeli besleneceksin.
    Cevapla
  • önder 7 yıl önce Şikayet Et
    ucuz olan öğrenci dostu besinler nedense hep zararlı !
    Cevapla