Diyet yaparken meyve sınırlandırılmalı mı?

Meyve tüketimi içerisindeki şeker nedeniyle, diyet yaparken kiloyu artırabilir ve sağlığa zarar verebilir mi?

Diyet yaparken meyve sınırlandırılmalı mı?
Diyet yaparken meyve sınırlandırılmalı mı?
GİRİŞ 21.05.2016 09:34 GÜNCELLEME 21.05.2016 09:34

Meyveler içerisindeki şeker nedeniyle diyet programlarında kafa karıştırıyor. Bunun sebebi ise meyvelerin içerisinde, kan şekerini yükselten bir karbonhidrat olan şeker barındırmasından kaynaklanıyor.

Ancak meyveler şekerin yanısıra lif, vitamin, mineral, antioksidan ve birçok besin içeriyor. Meyve içerisinde bulunan lifler, kan şekerinde yaşanan yükselmeleri azaltan bir etkiye sahip. Örneğin şeker ve kurabiye de lif içeriyor ancak muz veya elmadan daha fazla kan şekerini yükseltebilir.

Araştırmalar meyve yiyen kişilerin daha az kalp rahatsızlığı yaşadığını, düşük kan basıncına sahip olduğunu ve kanser gibi hastalıklara karşı daha direnç kazandığını ve daha az kilolu olduğunu gösteriyor.

Meyveler su açısından da zengin. “Academy of Nutrition and Dietetics”den Jim White, bir bardak böğürtlenin yüzde 80 oranında su içerdiğini ve bunun günlük su ihtiyacının önemli bir kısmını karşıladığını söylüyor.

Örneğin karpuz şeker içerse de aslında çoğunlukla sudan oluşuyor. Eğer tek bir seferde tüm bir karpuz tüketilmezse kan şekerine bir etkisi bulunmayacaktır. Yani her şeyde olduğu gibi meyve yemeyi de abartmamak gerekiyor.

Pek çok kişi günlük tüketmesi gereken meyve miktarını gerçekte tüketmiyor. Bu yüzden diyet yaparken, aşırı miktarda tüketilmedikçe meyve kan şekerini olumsuz etkilemeyecektir. 

KAYNAK: ELMAELMA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL