Diyet yaptığınızı kimseye söylemeyin!

Yaz aylarına girerken diyet yapmak bir kabusa dönüşebiliyor.

Diyet yaptığınızı kimseye söylemeyin!
Diyet yaptığınızı kimseye söylemeyin!
GİRİŞ 04.05.2016 10:01 GÜNCELLEME 04.05.2016 10:45

Diyete başlamadan önce psikolojik olarak insanların izlemesi gereken yolları anlatan Uzm. Dyt. Emel Yılmaz ve Dyt. Yunus Kapar, insanların Diyet konusunda yaptığı yanlışların ciddi sorunlara yol açtığını belirtiyorlar...

Diyete başlamadan önce psikolojik olarak nasıl bir yol izlemeliyiz?

Diyete başlamadan önce ilk etapta kişinin psikolojikman kendini hazır hissetmesi gerekmektedir. Aksi takdirde farklı şekilde uygulanan beslenme programları etki etmeyecektir.

Diyet yaparken özellikle vücudumuzda ve mental olarak beynimizde bir takım yiyecekleri yasaklamalı mıyız? Yani kesin yasaklar, diyet maratonunda insanları daha çok sıkar mı?

Yaşadığımız toplumun algısına baktığımızda, “Yasaklar çiğnenmek için vardır” mantığı ile karşılaşırsınız. Ne kadar çok yasak olursa o kadar fazla kişi o yasakları delmek için uğraşır. Oysa beslenme alışkanlığımızı değiştirip, besinlerimizi sınırlayıp veya porsiyon miktarlarını azaltırsak, kişi kendini daha rahat hissedecektir. Böylelikle diyeti çok daha rahat uygulayıp daha verimli bir sonuç alacaktır. Mental açıdan ise daha az baskı hissedecektir. Sağlıksız besinleri sağlıklı besinler ile değiştirirsek, diyet ve hayatımız bize daha kolay gelebilir...

Diyet yaparken haftada 1 veya 2 kez yemek anlamında kaçamaklar yapılmalı mıdır?

Yapılmalı mıdır yerine yapabiliriz demek daha doğru olur. Diyet yaparken başlarda disiplin çok önemli olduğundan belirli kurallar koymak gerekebilir. Bu karşınızdaki hastanın ne kadar iradeli olup olmadığından kaynaklıdır. Şayet iradeli ise, o halde haftada 1 yerine 2 haftada bir, 1 serbest öğün yapılabilir. Yok iradeli değil ise, burada tabi süreç önemli olduğundan, kişiye direk değil ama zamana yayarak beslenme alışkanlıklarını değiştirmekte ve gerekli olduğunu düşündüğünüz kadar kaçamak veya serbest öğün önerebilirsiniz.

Diyet yaptığınızı insanlara söylemeyin!

Kişiye göre değişmekle beraber, genelde söylenmemesi daha iyi olabiliyor. Hatta fiziksel aktivite önerdiğimiz bireylerde bazen eşofman veya spor kıyafetleri ile yürüyüş yapmak istemediklerini belirtenler dahi oluyor. Tabi Diyette olduğumuzu gizlemek bazen riskli de olabiliyor.

Neden diye sorarsanız? Toplum olarak ısrarcı yönümüzü örnek gösterebiliriz. Bir yere gittiğinizde veya misafiriniz geldiğinde, neden daha bu kadar az yedin veya şu kızartmadan neden yemedin gibi sorulara maruz kalabilirsiniz. Oysaki ben biraz rahatsızım veya ben biraz evvel sofradan kalktım derseniz, kimse size zorla yediremez veya daha fazla ısrarcı olamaz.

Diyet yapanların sıkça denediği yollardan biri ise yoğun saatler aç kalmak ve porsiyon azlığıdır. Bu yöntemler ne kadar doğru?

Uzun süre aç kalmak kişide konsantrasyon bozukluğuna veya eksilmesine, hipoglisemi’ye girmesine, metabolizmanın yavaşlamasına, sindirim sisteminin yavaşlamasına veya bozulmasına, kabızlık gibi şikayetlerin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle en temel önerimiz, “sık sık fakat azar azar beslen.”

Kişi 3 öğün beslenir ise, porsiyon miktarı muhtemelen olması gerekenden daha fazla olacaktır. Fakat günde 6 ile 8 öğün beslenir ise, porsiyon miktarı burada haliyle daha az olacaktır. Burada hangisinin daha sağlıklı veya daha doğru olduğunu söylemek istiyorsak, kişinin vücut yapısı, kilosu, yaşam tarzı, beslenme şekli gibi konuları göz önünde bulundurmamız gerekecektir.

Diyet yaparken ekmeği hayatımızdan tamamen çıkarmalı mıyız?

Günlük enerjimizi ağırlıklı olarak %55-60 civarında karbonhidratlardan sağlıyoruz. Karbonhidratlar ise ekmek, pilav, makarna ve türevleri, patates, kuru bakliyat, yulaf, arpa, çavdar, buğday vs... Ekmek içerdiği vitaminlerden ötürü değerlidir. İçeriğinde B1, B2,B3biotin, folik asit ile zenginleştirilmiş ekmeklerde ise folik asit bulunur. Bu nedenle ekmeği günlük beslenmemizde belirli miktarlarda bulundurmamız büyük önem taşır.

Özellikle güne başlarken ki öğünümüz ve aynı zamanda altın öğün olarak adlandırdığımız kahvaltıda bu gruptan seçilen bir ürünün kahvaltınızda bulunması doygunluk hissinizi arttıracaktır. Ayrıca ekmek kahvaltıda pek alternatifi olmayan bir besin ancak ekmeğe karşı çıkan bir takım diyetisyen unvanına mensup olmayan uzmanlara veya sözüm ona yaşam koçlarına canlı yayınlarda yöneltilen “napalım fasulye mi yiyelim?” sorularına verdikleri cevap evet fasulye yiyin demeleri olmuştu. 

Diyet yaparken dikkat etmemiz gereken en temel 5 nokta nedir?

1.Diyet yaparken öğünlerden 30 dakika önce su tüketmeliyiz. Böylelikle ana öğünlerimizde daha az yemek yeme gereği hissederiz ve sindirim sistemini zorlamayız.

2.Tuz kullanımını azaltmalıyız. Olası ödem oluşumunu engellemiş oluruz.

3.Her gün fiziksel aktivite için en az 30 dakika zaman ayırmalıyız.

4.Her gün öğünlerimizde meyve ve sebzeye yer vermeliyiz. Günlük posa ihtiyacımızı ve vitamin ve mineralleri almamız sağlığımız için gerekmektedir.

5.Günlük çay veya/ ve kahve tüketimine dikkat etmeliyiz. Malum diüretik olduklarından vücudumuz susuz kalabilir veya yetersiz oranda su içerir. Sonuç olarak ise hastalıklara neden olabilir.

İnsülin direnci olan bireylerde konsantrasyon güçlüğü, yorgunluk, yemeklerden sonra uyku hali, tatlı gıdalara olan istekte artış, kilo kontrolünde güçlük, özellikle karın bölgesinde yağlanma gibi belirtiler olabileceği gibi aynı zamanda hiçbir belirti de olmayabilir. Muayene sırasında bel çevresinde artış, kan şekerinde ve trigliserid düzeylerinde yükseklik, HLD-kolesterol düzeyinde düşüklük tespit edilebilir.

YORUMLAR 1
  • NURETTİN 7 yıl önce Şikayet Et
    bence konuya marketde başlamalıyız. un, makarna, bisküvi, kek, ekmeği, evimize sokmazsak bize verilen vücudu yormayız.
    Cevapla