Gözlere havuçtan daha faydalı

Uzmanlar, balkabağı gözlere havuçtan daha faydalı olduğunu ve bal kabağının, havuçtan iki kat daha fazla A vitamini içerdiğini belirtti

Gözlere havuçtan daha faydalı
Gözlere havuçtan daha faydalı
GİRİŞ 04.03.2015 17:00 GÜNCELLEME 04.03.2015 17:01

Diyetisyen Esra Kula, bal kabağının içerisinde gözler için faydalı olan betakaroten bol miktarda bulunduğunu belirterek, şunları söyledi: "Karaten ve A vitamini yüksektir. Lif oranı yüksektir. Bizi kabızlıktan korur. Karaten içeriği iyi bir A vitamini desteği sağlar. Kabak tatlısı, şeker oranı makul ölçülerde konulduğu zaman birçok tatlıya göre çok daha masum ve sağlıklı bir tatlıdır. Şeker yerine kuru hurma gibi, kuru üzüm gibi kuru meyvelerle kaynatıldığı zaman daha da sağlıklı hale gelecektir.

Kabızlık problemi olanlar tüketebilir. Sağlıklı olan ve zayıflama diyetinde olmayanlar rahatlıkla tercih edebilirler. Kabak tatlısının miktarı 100-120 gram aşağı yukarı 200 kalori içerir ki bu birçok tatlıya göre çok makul bir kalori miktarıdır. Rahatlıkla tüketilebilir. Tahin ve pekmez gibi ekstralar kalori miktarını arttıracaktır. Dolayısı ile zayıflama diyetinde olanlara bunu önermiyoruz. Ama sağlıklı bireyler damak tadına göre ölçülü olarak tahin, pekmez ya da sevdikleri başka bir şeyi üzerine ilave edebilirler.

BAL KABAĞININ 2 ÇEŞİT TATLISI YAPILIYOR

Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Hayrettin Köse de, sonbaharda hasat zamanı Sakaryadan 100 tona yakın bal kabağını alıp depolara koyduklarını belirterek,

"Bal kabağı tatlısını biz 2 çeşit yapıyoruz. Biri yumuşak olanı, bir tanesi de sert olanı. Toz şekeri üzerine yatırarak sabaha kadar demletiyoruz ve sonra pişiriyoruz. Sert olanını da kirece yatırıp 4 saat bekletiyoruz. Halk arasında Cennet taamı olarak bilinen bal kabağı, aynı zamanda kalbin ve karaciğerin de dostu.

Bal kabağı tatlılarımızı, tahinli, cevizli ve fıstıklı olarak isteğe göre servis ediyoruz. Bunu kilo olarak da satıyoruz. Doğal besin deposu olduğu için insanlar daha fazla ilgi gösteriyor.

Kış ayları ve bahara geçiş dönemlerinde vücudun mikroplardan korunmasına yardımcı olan bal kabağı bol bol tüketilmeli. Çünkü bal kabağı bağışıklık sistemini güçlendiriyor ifadelerini kullandı.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL