Kış mevsiminin vazgeçilmez içeceği boza

Kış mevsiminin vazgeçilmez içeceği ve besleyici özelliği yüksek olan boza, sezonu açtı.

Kış mevsiminin vazgeçilmez içeceği boza
Kış mevsiminin vazgeçilmez içeceği boza
GİRİŞ 07.10.2014 12:55 GÜNCELLEME 07.10.2014 12:55

Dedelerinin 1913 yılında Anadolu'ya göç etmesiyle Bilecik'in Pazaryeri ilçesine yerleşen Soydan ailesi, ata mesleği bozacılığı yıllardır devam ettiriyor.

Nurettin Soydan, boza imalatını dededen toruna iki kuşaktır devam ettirdiklerini söyledi.

Dedeleri İshak Soydan'ın 1936 yılında Pazaryeri Çarşı Mahallesi'nde açtığı küçük bir dükkanda boza imalatına başladığını anlatan Soykan, bugün yurt geneline pazarlama yaptıklarını bildirdi.

Dedelerinin 1913 yılında Kosova'dan göç ettiklerini belirten Soydan,1936'da küçük bir dükkanda yemek ve boza yaparak, seyyar satıcılıkla başlattığı boza serüvenini torunları olarak devam ettirdiklerini anlattı.

Yıllardır yaptıkları bozanın malzemesi olan mısır ve buğday konusunda seçici davrandıklarını aktaran Soydan, "Malzemenin yerli olanlarını tercih etmekteyiz. Boza yapımında asla katkı maddesi kullanmıyoruz, her malzemesi doğal. Boza, Balkan ülkelerinde yaz aylarında içilir. Türkiye'de ise daha çok kış mevsiminde tercih ediliyor. Bozanın insan sağlığına faydası çok. Bozayı 7'den 70'e herkes içebilir. Boza, her mevsimde içilebileceği gibi vücudun soğuklara karşı direncinin azaldığı kış aylarında da insanlara güç veriyor" diye konuştu.

Bozanın kendilerine özgü helva ile içilmesinin ayrı bir lezzet verdiğini belirten Soydan, geniş bir pazara sahip olduklarını ve Türkiye'nin her bölgesine kargoyla ulaştıklarını kaydetti.

Soydan, bozanın sağlık açısından yararlı bir besin olduğunu sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL