Osmanlı'nın sağlık sırrı!

Osmanlı padişahlarının tercihi, her derde deva Demirhindi Şerbeti, 40 çeşit baharattan oluşuyor ve tamamen doğal...

Osmanlı'nın sağlık sırrı!
Osmanlı'nın sağlık sırrı!
GİRİŞ 14.04.2014 14:35 GÜNCELLEME 14.04.2014 14:36

Sıcak ülkelerde yetişen, sarı-kırmızı salkımlar halinde çiçekleri ve koyu kırmızı renkte, mayhoş tatta meyveleri olan, 20-25 metre boylarında bir ağaçtır.

En önemli malzemesini Hindistan'da yetişen Demirhindi meyvesi olan Demirhindi şerbeti, 40 çeşit baharattan yapılıyor ve tamamen doğal bir karışımdan oluşuyor. Osmanlı Mutfağı'nda oldukça yaygın olarak kullanılmıştır.

Demirhindi meyvesi ve 40 çeşit baharatın aynı kap içerisinde kaynatılmasıyla oluşturulan Demirhindi Şerbeti, önce yüksek ateşte daha sonra da orta ve kısık ateşte toplam 6 saat kaynatılıyor. Kaynatıldıktan sonra içine tamamen doğal bal ilave edilen şerbet, 2 saat daha kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılıyor ve ardından servis ediliyor.

3 farklı aşamadan geçirilerek oldukça zahmetli bir şekilde hazırlanan ve birçok padişah tarafından şifalı olduğu gerekçesiyle tercih edilmiş. Şerbeti içerken, özellikle zencefil, tarçın, havlucan ve karanfilin tadının alınıyor.

Şerbetin yaz aylarında serinletici ve rahatlatıcı özellikleri nedeniyle tercih ediliyor. 

Şerbetin sağlık açısından önemli faydaları bulunuyor, "Mide ağrıları, mide ekşimesi, soğuk algınlığı, nezle, bağırsak parazitleri, ruhsal sıkıntılar, romatizma ve kas ağrılarına iyi geliyor. Kaynatılan suyu içildiğinde bağırsak solucanlarını düşürmekte faydalıdır.

Ayrıca, şerbetin iştahı açıcı, bağırsak gazını sökücü, ağız kokusunu giderici, beden ve zihin gücünü artırıcı özellikleri olduğu biliniyor.


YORUMLAR 2
  • BÜNYAMİN EROL 9 yıl önce Şikayet Et
    bal. bal kattıktan sonra kaynatmak sakıncalı. bal bu içeceğin yanında yemek ayrıca şerbeti içmek daha doğru.
    Cevapla
  • hakan asil 9 yıl önce Şikayet Et
    için gari. suni şeyler içeceğinize ramazan bingölün restoranında bulabiliiinizzzz. Şişelenip satiii daaa
    Cevapla